‘Bijna alle economische sectoren op plus’

Alle economische sectoren van de Nederlandse economie gaan dit jaar groeien. Alleen de zorgsector gaat krimpen door dalende uitgaven vanuit de overheid. Dit schrijven economen van het ING Economisch Bureau vrijdag in een rapport. In de zakelijke dienstverlening en de bouw wordt de grootste groei verwacht.

Afgelopen jaar zijn de volumes in de zakelijke dienstverlening gegroeid met 3,5 procent. Voor komend jaar wordt een groei van 3 procent verwacht. Zo zien adviseurs, advocaten en accountants de omzetten toenemen door een aantrekkende fusie- en overnamemarkt.

De groei van de bouwproductie stokte even in het begin van dit jaar, maar ING verwacht dat het om een tijdelijke correctie gaat. Vooral de woningbouw is de drijvende kracht achter het herstel. De groei in de utiliteitsbouw is nog beperkt door bezuinigingen van lagere overheden en het Rijk.

ING noemt 2015 voor de zorg een “overgangsjaar”. Gemeenten zijn op zoek naar nieuwe organisatievormen. Dit gaat leiden tot besparing op zorguitgaven van gemeenten.

Ook de horeca blijft achter bij het voor de rest positieve beeld van de economische sectoren. Na een goed 2014 met een volumegroei van 4,2 procent, wordt voor 2015 een nulgroei voorspeld. Hotels gaan naar verwachting blijven profiteren van meer buitenlandse toeristen, maar de consument blijft prijsbewust in het restaurant.