Binnenvaartschipper voelt zich opgejaagd wild

Brief aan de gemeente: ‘Wij moeten altijd weg’. Binnenvaartschippers voelen zich opgejaagd wild in de haven van G’berg.

De Timmersteekade in Geertruidenberg. © Johan Wouters

Kleine binnenvaartschippers voelen zich opgejaagd wild in de haven van Geertruidenberg. Daarover uit Sunniva Fluitsma, voorzitter van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV), haar ongenoegen in een brief aan de gemeente Geertruidenberg.

‘Geen juiste zaak’
Het probleem doet zich vooral voor aan de Timmersteekade. Daar is een plek gereserveerd voor de kleine binnenvaart, maar volgens Fluitsma moeten schippers regelmatig wijken voor een rondvaartboot. “Als die aanmeert, moet je altijd weg. De ASV vindt dit geen juiste zaak; de schipper betaalt namelijk wel liggeld. Ook als schippers op vakantie zijn, wordt van hen verwacht dat zij hun boot weghalen.” “Uiteraard wordt er niemand weggejaagd”, reageert de gemeentewoordvoerder. “Soms worden er afspraken gemaakt om schepen te verleggen als er rondvaartboten worden aangemeerd. Dit gebeurt incidenteel en in overleg. Een incident is natuurlijk geen regel. We betreuren het als de schippers dit zo ervaren.”

Historische schepen
Daarnaast vreest de ASV dat de ligplaats aan de Timmersteekade wordt opgeheven. “Want er moeten historische schepen komen. Ook worden wij in gesprekken gepasseerd.” De ligplaats verdwijnt niet, zegt de gemeentewoordvoerster. “Sterker: de huidige ligplaats wordt aanzienlijk verbeterd.” Het plan voor enkele historische schepen in de Geertruidenbergse haven bestaat al enkele jaren. “We hebben veertien aanvragen ontvangen”, aldus de gemeente. “Deskundigen hebben een advies uitgebracht en een vijftal kandidaten geselecteerd.” B en W hebben hierover nog geen besluit genomen.

Bron: BN De Stem