BIS: Lage rente zorgt voor zeepbellen

De internationale economie is er afgelopen jaar nauwelijks op vooruitgegaan. Tijdelijke, positieve factoren zoals de scherpe daling van de olieprijs hebben voor wat lucht gezorgd, maar de risico’s op een nieuwe terugval blijven nog altijd veel te hoog. Dat stelt de bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in zijn zondag gepubliceerde jaarverslag.

Het samenwerkingsverband van centrale banken waarschuwt daarin voor de rente, die al jarenlang wereldwijd op historisch lage niveaus ligt. Die lage rente zorgt voor zeepbellen op financiële markten en staat daarmee rationele investeringsbeslissingen in de weg, stelde BIS-econoom Claudio Borio. Uiteindelijk wordt daarmee een rem gezet op de economische groei, waarschuwde hij.

Volgens de BIS weerspiegelt de lage rente de te grote verantwoordelijkheid die op de schouders van centrale banken is gelegd. Zij hebben de afgelopen jaren vooral aan crisismanagement gedaan, terwijl overheden te weinig hervormingen doorvoerden om hun economische vooruitzichten te versterken.