Het aantal inbraken op industrieterrein Dombosch is gedaald naar nul. Eerder werd gemiddeld eenmaal per week ingebroken. Sinds de invoering van het nieuwe beveiligingssysteem laten inbrekers Dombosch links liggen.

Het hypermoderne systeem draait nu een half jaar. Op het industrieterrein met 245 bedrijven en 5500 werknemers staan zeven camera-‘eilanden’, elk bestaande uit drie camera’s, op verschillende strategische punten, onder meer op alle toegangswegen. Via een veertig meter hoge mast komen alle beelden binnen bij de centrale meldkamer aan de Meerval op Dombosch. Cameratoezichthouders bekijken de beelden en zijn bij calamiteiten binnen drie minuten ter plaatse.

„Het systeem werkt uitzonderlijk goed“, zegt een tevreden voorzitter Henk Adriaanse van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg. „Na twee maanden was het aantal inbraken al gedaald naar nul en dat is na een jalf jaar nog steeds zo. Tevoren wisten we al dat het syteem in theorie goed zou moet werken. Maar in Nederland was nog nooit een dergelijk systeem in gebruik genomen. Als het in de praktijk ook bewezen wordt, is dat helemaal prachtig.“

Het Veerse beveiligingssysteem is opgezet door het bedrijf Feel Safe uit Oosteind. Het maakt gebruik van een draadloos breedbandnetwerk. Ondernemers hebben hierdoor beveiliging en kunnen goedkoop bellen via hetzelfde netwerk. „We voldoen als eerste in Nederland aan de nieuwe beoordelingscriteria voor cameratoezicht op openbare plaatsen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft bepaald dat wij als allereerste aan de nieuwe richtlijnen voldoen en als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Dat is toch ook een stuk erkenning“, aldus Adriaanse.

Ondanks het succes is er volgens de VOG-voorzitter een bedreiging op komst voor het beveiligingssysteem. De gemeente wil een milieustraat vestigen op Dombosch aan de Forellenweg 24. „Die locatie ligt achteraan op het industrieterrein. We krijgen hier dus in het weekeinde enorm veel bewegingen van auto’s van mensen die vuil willen wegbrengen. Ten eerste is de infrastructuur niet berekend op zoveel verkeer. Ten tweede werkt het beveiligingssysteem dan niet goed meer. Als er heel veel bewegingen zijn, is nauwelijks in de gaten te houden met de camera’s waar die mensen allemaal blijven. En dat zou zonde zijn van het geld dat in het systeem is gestopt“, aldus Adriaanse. De VOG-voorzitter heeft inmiddels aandacht gevraagd bij het college voor de problemen die hij verwacht vanwege de komst van de milieustraat. „De bal ligt bij de gemeente.“

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder