Rijwielhandel Van Oord uit Raamsdonksveer stopt per 1 januari met de verkoop van fietsen en bromfietsen op het industrieterrein Dombosch. Van Oord geeft hiermee gehoor aan een dwangbevel van de gemeente.

De sluiting geldt overigens alleen voor de winkel. De werkplaats en het magazijn blijven wel open, beklemtoont eigenaar Martin van Oord. De sluiting van zijn winkel op Dombosch betekent voor Van Oord het voorlopige dieptepunt in een conflict dat boven zijn hoofd wordt uitgevochten tussen fietsenmaker Jan van Vugt uit Geertruidenberg en de gemeente. Met de sluiting krijgt Van Vugt in ieder geval wel zijn zin, zij het gedeeltelijk. Toch is de Bergse fietsenmaker er volgens zijn eigen zeggen niet op uit om Van Oord de nek om te draaien. „Die is net zo goed slachtoffer als ikzelf. Mijn punt is dat de gemeente met twee maten meet. Toen ik destijds toestemming vroeg om mijn zaak te verplaatsen naar Dombosch mocht dat niet omdat daar geen detailhandel was toegestaan. Een paar jaar later vonden ze het wel goed dat Van Oord daar een zaak begon. Waarom hij wel en ik niet, dus daar heb ik tegen geprotesteerd en na jaren procederen is de gemeente nu eindelijk zover dat ze Van Oord aanpakt. Ik snap dat dat vervelend is voor Van Oord, maar daar moet Martin mij niet op aankijken, maar de gemeente. Die had hem nooit toestemming moeten geven om op Dombosch te beginnen.“

Martin van Oord zelf ziet niet op begrip van Van Vugt te wachten. „Er is er hier maar één het slachtoffer en dat ben ik. Door al dat gedonder van hem is de gemeente nu gedwongen om tegen mij op te treden, maar je praat hier wel over een zaak waar veertien man werken.“ Van Oord begrijpt ook de gemeente niet. „Overal elders zitten zaken als de mijne wel op een industrieterrein. In Werkendam, in Made, in Waalwijk, daar mag het wel. Waarom dan hier niet?“

Ondanks dat ze hem nu zijn zin geeft, is de gemeente nog niet Van Vugt af. Deze week werd hij door de Bredase rechtbank in het gelijk gesteld in een eis om schadeloosstelling. Dat betekent volgens de interpretatie van Van Vugt dat hij de gemeente aansprakelijk kan stellen voor omzetverlies aan Van Oord. Hoeveel geld hij van de gemeente gaat eisen zegt Van Vugt nog niet precies te hebben berekend. „Maar reken maar op een bedrag van minimaal twintig- tot dertigduizend euro maar dat is dan wel inclusief de proces-kosten.“

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder