BNdeStem interviewt voorzitter

VOG: ‘Uitdaging om camerabewaking op orde te houden’. En een energiescan voor lokale bedrijven.

Doorgaan met de camerabewaking op bedrijventerrein Dombosch en het opzetten van het duurzaamheidsinitiatief GENiaal. Dat zijn de belangrijkste doelen van de Geertruidenbergse ondernemersvereniging VOG voor komend jaar.

bndestem-interview

„Het is een uitdaging voor ons en de gemeente Geertruidenberg om de camerabeveiliging op orde te houden”, zegt VOG-voorzitter Louis de Wit. 

De bewaking op Dombosch I en II wordt nu verzorgd door Alert Security. De kosten hiervan worden opgehoest door een beperkt deel van de bedrijven. De VOG zou daarom graag de invoering van een ondernemersfonds zien. Of dat fonds er komt in de vorm van een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ), is onbekend. Gemeente en VOG voeren hierover gesprekken. „De term BIZ is beladen”, wijst De Wit op eerder mislukken van bedrijfsinvesteringszones in Geertruidenberg en Oosterhout. „Wij willen simpelweg een fonds dat puur voor de camera’s is. En niet voor het maaien van het gras. Eén issue, zodat daar duidelijkheid over bestaat.”

Een probleem waar Dombosch het afgelopen jaar mee geconfronteerd werd, waren drugs. Diverse panden moesten dicht, terwijl op aan de Meerval een vrachtwagen met 1.100 kg cocaïne werd aangetroffen. De Wit: „Je gaat ervan uit dat een ondernemer zich ervan bewust is aan wie hij iets verhuurt, maar je kunt misleid worden.” Volgens hem kan de VOG hier slechts een beperkte rol in spelen. De voorzitter wijst weer op het belang van camerabewaking. „In mijn optiek kun je op z’n minst de beveiliging op orde houden, wat de criminaliteit aantoonbaar laag houdt.”

Naast veiligheid zet de VOG in op duurzaamheid. Voor de zomer maakte de VOG al het initiatief GENiaal bekend. (Geertruidenberg Energie Neutraal). De aftrap hiervan moet plaatsvinden in oktober of november. Een onderdeel van GENiaal is dat leden van de VOG voor een relatief klein bedrag hun zaak kunnen laten doorlichten met een Energiescan.

De Wit: „Mensen van 17 of 18 kijken op een andere manier naar de wereld dan ondernemers van 30 en 40. Ze kijken meer vanuit het milieu. Ook wij hopen dat bedrijven bewust zullen omgaan met energie. Maar ondernemers zijn ondernemers. Altijd komt de vraag ‘wat levert het mij op?’” Wat betreft dat laatste: aan die behoefte hoopt de VOG tegemoet te komen door te beginnen met de gezamenlijke inkoop van duurzame energie, zoals zonnepanelen. De Wit: „We vliegen het aan vanuit een idealistisch perspectief. Geertruidenberg energieneutraal, als stip aan de horizon. Maar de inkoop willen we goedkoop financieren. Als veel bedrijven de energiescan uit laten voeren, weten we wat nodig is.”

Bron: BNdeStem