BNdeStem: ‘Regels met voeten getreden’

Bij de vesting van het kledingconcern ISP Holding op het bedrijventerrein De Pontonnier in Raamsdonksveer zijn gemeentelijke regels voor grondaankoop, bouw en bestemming met voeten getreden. Oud-wethouder van grondzaken John Smits (Keerpunt 74) is verantwoordelijk voor de vestiging van het bedrijf.

In een eerste reactie op een deze week gepubliceerd gemeentelijk onderzoeksrapport over deze zaak zegt burgemeester Matthieu Meijer van Geertruidenberg: „Zowel bestuurlijk als ambtelijk zijn er in dit proces dingen misgegaan. Niet alles is traceerbaar omdat veel gesprekken niet zijn vastgelegd.“ Oud-wethouder Smits wilde gisteren niet reageren. „Dat doen we straks in de commissie.“

De conclusies in het rapport liegen er niet om. De gronduitgifte voor vestiging van het bedrijf op het nieuwe industrieterrein is incorrect verlopen. Een schriftelijk verzoek van ISP voor de grondaankoop ontbreekt. Ook andere verslagen van onderhandelingen en gesprekken ontbreken. Feitelijk heeft de gemeente de grond niet verkocht aan ISP maar aan beide directeuren van het bedrijf ISP, Van Dijk en Vis. Op de dag van het passeren van de verkoopakte ‘is ambtelijk aan de heren Van Dijk en Vis toestemming verleend voor verhuur van een deel van het pand aan derden,’ aldus het rapport. Daarmee is ISP op De Pontonnier, in strijd met de gemeentelijke regels, een bedrijfsverzamelgebouw geworden met drie hallen. Om dezelfde redenen werd in 2000 een verzoek van aannemingsbedrijf Oome uit Raamsdonk afgewezen.Behalve een eigen kantoor verhuurt ISP een deel van het nieuwe pand aan Bos Accountants & Belastingadviseurs bv uit Raamsdonksveer en aan een textieldrukkerij uit Oosterhout.

Ook blijkt uit het gemeentelijk rapport dat het tarief voor de grond (€99,50 per vierkante meter) ‘tot stand is gekomen op basis van onderhandelingen en niet is gebaseerd om een tarief opgenomen in het geldende raadsbesluit.’ In de vergadering van de commissie Grondgebiedzaken waren de reacties op het rapport niet mis. ‘Verbijsterend’ en ‘onthutsend’, zo luiden die eerste reacties.

Het kledingconcern ISP Holding, gevestigd op industrieterrein Dombosch informeerde medio 2004 naar de mogelijkheid het bedrijf te verplaatsen naar De Pontonnier. De gemeente reageerde eerst afwijzend omdat De Pontonnier is bedoeld voor bedrijven die uit de kernen moeten worden verplaatst. Na overleg tussen Smits en ISP ‘is een koppeling tussen de oude en nieuwe locatie bezien’. De gemeente wilde het voorkeursrecht hebben op de bestaande locatie van ISP. ‘Doelstelling was het bedrijf ISP Holding voor de gemeente te behouden’, aldus het onderzoeksrapport.