Boer Pieter Boons in het FD vandaag

De markt voor biologische melk is booming. De coöperatie Eko Holland komt jaarlijks twintig miljoen liter biozuivel tekort, dat nu uit Engeland wordt gehaald. Daarom is Eko Holland op zoek naar veertig Nederlandse boeren om die liters te leveren.

Wim Winkel (43) uit Zeewolde heeft net de overstap gemaakt van normale naar biologische melk. De boer uit Flevoland heeft onlangs het traject van bijna twee jaar afgerond waarin zijn land chemicaliënvrij is geworden en hij aan andere eisen voor biologische melk is gaan voldoen. Die zijn onder andere dat boeren geen kunstmest of chemicaliën mogen gebruiken en er geen hormonen en antibiotica in het voer van de dieren zitten. ‘De meeste boeren willen groter, groter en nog groter worden. Mijn bedrijf wordt kleiner. Ik ga voor kwaliteit. Ik ga terug van 120 naar 90 koeien in dezelfde stal.’ De 120 koeien van Wim Winkel leverden eerst € 280.000 per jaar aan omzet op. Nu verwacht hij € 352.500 omzet van negentig koeien.

Naast Winkel zijn er nog 99 andere boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie Eko Holland. Zij maken samen veertig miljoen liter melk, wat nu zo’n € 22 mln oplevert. De voorzitter van het samenwerkingsverband, René Cruijsen (51), is nog wel op zoek naar veertig boeren die de overstap willen maken van normale naar biologische melk. Dat het aanbod van biologische melk niet aansluit op de vraag, komt volgens Cruijsen doordat de vraag snel is opgelopen en het lang duurt voordat boeren kunnen omschakelen.

Pieter Boons (43) uit Raamsdonk vindt ook dat de kosten opwegen tegen de baten. De Brabander, die net € 850.000 geïnvesteerd heeft in een nieuwe stal, is aangesloten bij de coöperatie Eko Holland. Het vertrouwen in de markt voor biozuivel is groot bij Boons, vandaar de forse investering. De overstap van normale melk naar de biologische variant maakte hij twintig jaar geleden al. Boons: ‘In de beginjaren maakten wij melk waar niemand op zat te wachten. Wij kregen voor elke liter geld van de Europese Unie, zo konden wij overleven’, vertelt Boons. Na vier jaar kreeg hij eindelijk een vaste afnemer en sindsdien doet hij goede zaken. Boons: ‘Ik heb nu negentig koeien en die produceren 700.000 liter biologische melk. Ik krijg € 0,47 per liter, dus mijn omzet is nu euro 330.000. In mijn nieuwe stal komen 110 koeien. Dat is goed voor 850.000 liter melk en dus een omzet van € 400.000.’

De laatste tien jaar is de markt voor biologische zuivel in Nederland verdubbeld. Cruijsen verklaart de verdubbeling als volgt: ‘Er wordt veel reclame gemaakt voor biologische melk. Daarnaast is er in Nederland meer aandacht voor duurzame producten. Nederlandse consumenten kijken vaker naar wat ze precies eten en drinken. De informatie daarover neemt ook toe.’ Cruijsen verwacht dat de afzet nog groter wordt.

Voor het volledige artikel verwijzen wij u graag naar fd.nl .

Er zijn nu vier Nederlandse partijen die biologische melk verkopen: Arla – dat zijn melk koopt van Eko Holland -, FrieslandCampina, Vecozuivel en Weerribben. In totaal telt Nederland 320 boeren die de zuivel produceren. Boer Pieter Boons betwijfelt of daar in de nabije toekomst nog veel agrariërs bij komen. ‘Veel boeren kunnen geen opvolging vinden en zij zullen niet snel investeren in verandering. En agrariërs zijn een conservatief volkje. Het spreekwoord “wat de boer niet kent, eet hij niet” klopt wel’.