Bom onder plan Markt Geertruidenberg: ‘Er worden te veel parkeerplekken weggehaald’

Diverse ondernemers beraden zich op juridische stappen mocht de gemeente Geertruidenberg het plan voor de Markt doorzetten. Volgens ondernemers blijven er te weinig parkeerplaatsen over.

Markt Geertruidenberg2

“Wethouder Kevin van Oort heeft een slim spelletje gespeeld”, stelt Armand Hoogendoorn van ’t Bergsch Bakhuys, die een advocaat in arm heeft genomen. “Hij heeft alleen de ondernemers die weinig belang bij het parkeren betrokken bij de planvorming. De gemeente walst over de grote horeca heen. Het is heel makkelijk gemanipuleerd. De wethouder heeft laag ingezet op 35-40 parkeerplaatsen om uiteindelijk op 70 uit te komen.”

Volgens Hoogendoorn lijdt zijn zaak forse inkomstenderving. “Onze klanten parkeren lang en willen hun auto voor de deur zetten, niet bij Arjan van Dijk achter.” Ook Adri Brandenhorst van restaurant Het Weeshuys heeft zijn advocaat een brief laten schrijven richting B en W.

“Zonder de parkeerplaatsen verlies je klanten en heb ik bijna geen bestaansrecht meer.” Bart Heijne (Bootje Gezond) vindt het gemeenteplan ‘helemaal niks’. “Er worden te veel parkeerplekken weggehaald. Ze willen terrassen. Een leuk idee, maar die blijven over het algemeen gewoon leeg. Ik beraad me nog.”

Mede door een lobby vanuit de buurtvereniging is het Markt-plan al wat aangepast. Eerst ging Van Oort uit van 35 tot 40 parkeerplaatsen, nu worden dat er 70. Alleen wordt er niet vóór maar onder de bomen geparkeerd en ook aan de noordzijde. Het fietspad onder de bomen vervalt. „Mensen zullen over de Markt fietsen”, zegt Van Oort. „Het aangepaste plan voldoet nog steeds aan ons doel met minder blik.”

Volgens de wethouder is er geen bezwaarmogelijkheid, wel zijn er drie aansprakelijkheidsstellingen binnengekomen vanuit ondernemers. „Ik vind dat toekomstmuziek. Ik zou zeggen: pak je kans. Met dit besluit kunnen we ons stadje op de kaart zetten.”

Donderdag neemt de raad een besluit.

Bron: BNdeStem.nl