Bonje over ligplaatsen

‘Schrijnend hoe de gemeente Geertruidenberg de binnenvaart wegjaagt’

Komt de familie Van Dongen na een lange reis met het vrachtschip terug in de haven Geertruidenberg, blijkt de vaste aanmeerstek bezet. “Ligt er een woonboot, terwijl het officiële ligplaatsen voor de beroepsvaart zijn”, zegt Corrie van Dongen.

Al eerder werd er geklaagd over boten die het plekje innemen dat gereserveerd is voor de beroepsvaart. Volgens Van Dongen gaat het ditmaal om historische schepen, de gemeente is al jaren bezig om voor deze boten ruimte te maken in de Geertruidenbergse haven bij de Timmersteekade. “De aanlegsteigers voor deze schepen moeten nog gerealiseerd worden, maar een aantal van deze woonschepen heeft zich al gemeld.” En de gemeente staat toe dat ze de plek van de binnenvaartschipper ‘inpikken’, meent Van Dongen. “Terwijl die plaats puur en alleen bedoeld is voor vrachtschepen. Dan wordt er gezegd: bel de eigenaar van het woonschip, maar die mensen zijn overdag ook gewoon aan het werk. En wij kunnen nergens naartoe.”

‘Onacceptabel’
Van Dongen zegt te spreken voor meerdere schippers. “De huidige situatie, de beroepsvaart verdrijven van hun vaste ligplek, is onacceptabel. Het is schrijnend dat de gemeente op deze manier de binnenvaart verjaagt. Juist deze gemeente, met een rijke binnenvaarthistorie.”

‘Geen gegarandeerde plaatsen’
“Er zijn aan de Timmersteekade plaatsen aanwezig waar bedrijfsvaartuigen kunnen aanmeren”, reageert de gemeentewoordvoerder. “Ook wanneer de ligplaatsen voor de historische schepen gerealiseerd zijn. Het gaat hier niet om gegarandeerde ligplaatsen. Als een schipper een plaats wenst, kan hij zich melden bij de havenmeester. Hij geeft aan of er plaats is of niet.” Aan de Timmersteekade ligt nu één historisch schip, zo stelt de gemeente. “De schipper heeft toestemming om hier alvast te liggen totdat de steigers voor historische schepen klaar zijn.” De steigers worden na de zomer gerealiseerd.

Bron: BN De Stem