Bouw: geen werk na de zomer?

Al 20 toeleveringsbedrijven voor de bouwsector oa (timmerfabrieken, kozijnfabrikanten) maken gebruik van deeltijd-ww. Dat de malaise/recessie zich vanzelf in de rest van de bouwsector verspreidt is niet meer dan een economische wetmatigheid. Er wordt dan ook een hausse aan aanvragen verwacht voor deeltijd-WW in de bouwsector. Dat, terwijl het beschikbare geld van minister Donner van Sociale Zaken bijna op is. Tot dusver heeft slechts een zeer klein aantal bouwbedrijven deeltijd-WW aangevraagd én gekregen.

Een woordvoerder van Bouwend Nederland: ‘Bouwbedrijven hebben nu overwegend nog werk, maar na de zomer zal dat anders zijn. Het zou wrang zijn als bedrijven die het het langst zonder deeltijd-WW volhouden, straks bot vangen.’ Vakbonden en werkgevers zeggen echter unaniem dat deeltijd-WW alleen toegekend mag worden aan ‘in de kern gezonde bedrijven’. ‘Als een bouwbedrijf op het punt van omvallen staat, moet je er niet aan beginnen’, aldus Bouwend Nederland.

Op de website van FNV Bouw zegt voorzitter John Kerstens dat zijn vakbond al met een stuk of tien bouwbedrijven in onderhandeling is over een aanvraag voor deeltijd-WW. Osdo in Dongen sloot eerder deze maand als waarschijnlijk eerste bouwer voor negentig werknemers een overeenkomst over deeltijd-WW. Heijmans uit Rosmalen, dat bezig is met een grote reorganisatie, meldt desgevraagd een aanvraag voor deeltijd-WW te hebben overwogen. ‘Maar toen we het wilden doen, voldeden we niet aan de criteria’, zegt een woordvoerder