Bouw Letschertbrug vertraagd

De Wim Letschertbrug, de brug voor langzaam verkeer tussen Raamsdonksveer en Geertruidenberg, wordt op zijn vroegst in september in gebruik genomen. Eerder verwachtte de gemeente de brug in maart 2007 in gebruik te nemen. Nu houdt Geertruidenberg zelfs ‘een flinke slag om de arm’ wanneer zij spreekt over een opening van de brug in september. “De bestrating aan weerszijden van de brug moet ook af zijn, anders heeft het geen zin de brug in gebruik te nemen”, zegt een gemeentewoordvoerster. “Fietsers en voetgangers moeten ook nog ergens heen kunnen als ze overgestoken zijn.”

Ook de constructie van de brug zelf heeft enige vertraging opgelopen, zegt Ine de Wolf, projectmanager van Dongeburgh. “We hoopten eerst dat de brug af zou zijn voor de Dongeburghdag, afgelopen week”, zegt De Wolf. “Maar de aannemer heeft wat pech gehad met de stalen delen van de brug.”

De combinatie van stalen brugdelen aan de Veerse kant van de brug met betonnen brugdelen aan de Bergse kant vraagt om speciale berekeningen. Die berekeningen, die de vloeiende lijn en kracht van de brug moeten waarborgen, hebben meer tijd gekost dan vooraf was ingeschat.

Volgens De Wolf is de brug waarschijnlijk in juni klaar. Dat betekent niet dat voetgangers en fietsers dan ook van de brug gebruik kunnen maken. “Aan beide zijden van de brug wordt nog gebouwd. Met name aan de Veerse kant is nog sprake van een afgesloten bouwterrein dat veel te gevaarlijk is voor fietsers. Als de wegen naar de brug toe aan beide zijden in orde zijn, kunnen we hem in gebruik nemen.”

De gemeente wil de Letschertbrug in ieder geval in gebruik nemen voordat de Dongebrug dicht gaat voor onderhoud. Die brug wil de gemeente tegelijk met de eerste fase van de reconstructie van de Stationsweg aanpakken. Die staat gepland voor het najaar.