Bouw met rug tegen muur

Bouwers in het midden- en kleinbedrijf pakken alle klussen aan om het hoofd boven water te houden. Werkzaamheden die normaal worden uitbesteed, doen de bedrijven nu zelf. Dat blijkt uit onderzoek van de Aannemersfederatie.

Een kwart van de bouwers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) verwacht komende maand al personeel te moeten schrappen als gevolg van de economische crisis. Het MKB, met ruim tachtig procent van de 400.000 bouwvakkers de banenmotor in de bouwsector, ziet de crisis daarmee snel dichterbij komen. In totaal worden 50.000 ontslagen verwacht. Vooral de periode na de bouwvak wordt door velen als cruciaal gezien. Zoals door Jan Kammeier van Futura, het samenwerkingsverband van vier woningbouwcorporaties in de regio. “Veel bouwers zorgen ervoor dat de projecten voor de bouwvak zijn afgerond om daarna met nieuwe projecten te beginnen. Maar dan moeten die er wel zijn.”

Ook RenĂ© Meyboom, woordvoerder van Bouwend Nederland Zuid, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, houdt zijn hart vast. “Onze branche heeft het al moeilijk, maar vanaf september zullen er nog zwaardere klappen vallen.” Hij is daarom blij met het initiatief van de provincie Noord-Brabant, die afgelopen woensdag een breed pakket aan steunmaatregelen aankondigde. “Daar zouden anderen een voorbeeld aan kunnen nemen.”