Bouwstop Edah gehandhaafd

De Raad van State is niet ingegaan op het verzoek van de gemeente Geertruidenberg en supermarktconcern Laurus om de bouwvergunning voor de tijdelijke Edah aan de Emmaweg in werking te stellen.

Deze bouwvergunning werd vorig jaar geschorst door de rechtbank in Breda. Dat gebeurde op verzoek van de concurrenten C1000 en Plus uit Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Twee weken geleden vroegen gemeente en Laurus de Raad van State om bij voorlopige voorziening de bouwvergunning weer leven in te blazen zodat de Edah zich in de inmiddels voltooide noodwinkel kan vestigen. Gisteren maakte de Raad van State bekend dat de zaak te complex is om in een voorlopige procedure af te doen.

Het rechtscollege heeft toegezegd de bodemprocedure met voorrang te behandelen. Eind maart dient de bodemzaak in Den Haag. Naar verwachting is er zes weken later een definitieve uitspraak.
De afwijzing van het verzoek van de gemeente en Laurus heeft er niet alleen mee te maken dat binnenkort de bodemprocedure zal dienen, maar ook met het gegeven dat de verkoopvloeroppervlakte van de noodwinkel ‘aanzienlijk groter is’ dan het oorspronkelijke door brand beschadigde Edahpand. Vragen daarover zullen in de bodemprocedure beantwoord moeten worden. Hoewel de geschorste bouwvergunning een geldigheidsduur heeft van vijf jaar, vrezen de concurrenten dat ze niet meer van de Edah-vestiging aan de Emmaweg zullen afkomen.