Brabant halveert omvang crisissteun

Noord-Brabant ziet zich gedwongen stevig het mes te zetten in zijn ambitieuze pakket met maatregelen tegen de crisis. Het pakket van euro 400 mln groot, dat vooral bestaat uit leningen en garanties, wordt met euro 188 mln verlaagd, zo heeft de provincie woensdag bekendgemaakt.

De provincie is naar eigen zeggen financieel in ‘zwaar weer’ terechtgekomen en moet daarom afwijken van zijn oorspronkelijke steunplan dat in februari 2009 werd afgekondigd. Noord-Brabant liep toen voorop met zijn aanpak van de crisis, zowel qua snelheid als qua omvang van de steun.

De financiĆ«le zorgen van Noord-Brabant zijn volgens een woordvoerder het gevolg van de kortingen die op het Provinciefonds zijn doorgevoerd. Dat Noord-Brabant eind 2009 ruim euro 2 mrd ontving voor de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Essent, speelt volgens hem geen rol. ‘Dat geld is voor lange tijd weggezet, om het wegvallen van het dividend te kunnen compenseren.’

De provincie zet vooral het mes in het stimuleringspakket voor de woningbouw. Daarvoor had het oorspronkelijk euro 250 mln in gedachten, wat nu wordt teruggebracht tot euro 110 mln. Ook de subsidiƫring van consumenten die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren, gaat fors omlaag: van euro 67,5 mln naar euro 18 mln.

Voor arbeidsmobiliteit, initiatieven die bedrijven en werkzoekenden bij elkaar moeten brengen, trekt de provincie iets meer uit dan aanvankelijk gepland.