Brabantse economie klimt uit dal

De Brabantse economie lijkt voorzichtig uit het dal te klimmen. Dat zegt de Kamer van Koophandel na een enquĂȘte over het afgelopen kwartaal onder bedrijven in Midden-, Noordoost en Zuidoost-Brabant.

De economische prestaties wat betreft omzet, export en personeelssterkte zijn volgens ondernemers nog steeds onder de maat, maar minder negatief dan de eerste helft van dit jaar. De verbetering van de resultaten gaat het snelste in de regio Noordoost-Brabant. De multinationals in Zuidoost-Brabant die drijven op een herstellende wereldeconomie trekken de regio Eindhoven uit het dal. Midden-Brabant blijft qua economisch herstel achter, vooral door de malaise in de transportsector.

Export neemt toe
Door de herstellende wereldeconomie neemt volgens de Kamer van Koophandel de omzet uit export toe. Vooral de industrie en de zakelijke dienstverlening profiteren daarvan. Niet alle sectoren profiteren van het licht economisch herstel. De omzetten in de transport en horeca staan nog steeds onder druk. Ook ijlen de problemen in de bouw stevig na.

Daling in de bouw
Veertig procent van de bouwbedrijven meldde volgens de Kamer in het derde kwartaal een productiedaling. De problemen komen ook tot uiting in een scherpe daling van het aantal starters. In de eerste negen maanden van dit jaar daalde het aantal beginnend ondernemers met meer dan de helft in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (van 1805 naar 852). Het aantal stoppers in de bouw steeg met een kleine 20 procent, van 652 naar 779.

Ondanks de eerste positieve verwachtingen en tekenen van herstel, zit de arbeidsmarkt nog steeds in een dal. De malaise houdt naar verwachting in ieder geval tot volgend jaar aan. Als het gaat om personeelssterkte, het personeelsbestand van een bedrijf en de behoefte aan nieuw personeel, is het beeld volgens de Kamer van Koophandel Brabant bij veel bedrijven ronduit negatief.