Branche in beeld: Afbouw, timmer, klus en onderhoud

‘De tijden zijn aan het beteren’

Afbouw-, timmer-, klus- en onderhoudsbedrijven. Die zijn er heel wat in de Dongemondregio. Er staan er zestig geregistreerd. Het is een branche die de afgelopen jaren een beetje in een benauwde hoek heeft gezeten.

images

En die daar de laatste tijd redelijk opgewekt uit tevoorschijn komt. Zoals Ad Joosen uit Raamsdonksveer met zijn Ajora Timmerwerken, ajora@planet.nl. Een solide eenmansbedrijf met een eigen werkplaats aan de Forellenweg op het Dombosch bedrijvenpark. Solide, want Ad werkt al sinds 1999 voor zichzelf, na lange tijd ‘bij een baas’ te hebben gewerkt. Hij was zzp’er voor het begrip werd uitgevonden. “En het bevalt best, twee, drie jaar geleden was het natuurlijk echt slecht, maar nu zijn de tijden wat aan het beteren. Het gaat goed.”

Branche in beeld afbouwt timmerenAd Joosen

Wat hij zoal doet? Ad: “Veel inpandige verbouwingen, reparatie aan woningen, kozijnen vervangen, boeiborden, maar ook meubels herstellen, zeg maar het traditionele handwerk.” Traditioneel, maar toch ook weer gespecialiseerd. Ad: “Apart werk ook, ja. Dat komt regelmatig voor, dan zit ik bijvoorbeeld aan houten paarden te klussen in attractieparken of op een draaimolen. Zo komt bij mij eigenlijk van alles voorbij.

Vanuit een overzichtelijke werkplaats in de Koestraat in Geertruidenberg opereert Maarten Adriaans met zijn bedrijf Adriaans Fijn Houtwerk. Maarten is ooit ‘in de bouw begonnen’, al kreeg hij van huis uit het bouwen en repareren van boten mee, boten van hout vaak en met karakter.  ”De laatste jaren merkte ik meer en meer dat mijn echte passie ligt bij het werken met hout en aan boten. Zozeer dat af en toe de gedachte opkwam om hier iets meer mee te doen en misschien zelfs voor mijzelf te beginnen.”Branche Afbouw timmeren Maarten Adriaans

In het voorjaar van 2014 begonnen zij plannen meer vorm te krijgen en in het najaar van 2014 besloot hij om een eigen bedrijf te starten, Adriaans Fijn Houtwerk. De naam is gekozen omdat ik het fijn vind om met hout te werken èn omdat ik mij wil richten op het fijne houtwerk. Met de nadruk op ‘fijn’.”
Dat betekent dat je Maarten in zijn werkplaats geconcentreerd kan zien knutselen met epoxy en glasweefsel, maar dat hij ook dagenlang bezig is met het fineren van deurtjes voor zeer exclusieve keukens. Of hij maakte een kast, stoelen en kubussen als bijzettafel voor in de woonkamer. En, afgelopen winter, vervaardigde hij met veel geduld op de zolder van zijn werkplaats samen met een klant een fraaie zes meter lange roeiwherry. Adriaans: ‘”Het mooie van hout is dat het geen einde levensduur kent. Met aandacht en het gebruik van de juiste materialen en technieken is een beschadigd of versleten houten meubel vaak zodanig te herstellen dat het weer jaren mee kan.”

Rob Hoosemans uit Geertruidenberg heeft een mobiele werkplaats op vier wielen, zijn bus met een royaal opschrift van De Klussenier, de landelijke franchiseorganisatie waar hij als zelfstandig ondernemer bij is aangesloten.

Brache in beld afbouw timmeren Rob Hoosemans
“Sinds 2011 alweer actief”, aldus Rob, “Inderdaad begonnen in een moeilijke tijd, met wat hulp van links en rechts een eigen zaak opgezet. Dat is mooi gelukt. Als Klusseniers werken we in heel Nederland met een volledige individuele vrijheid. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je onderling klussen kunt uitwisselen met collega’s.”” Rob Hoosemans, te vinden via www.robhoosemans.klussenier.nl, werkt vooral in de regio Dongemond: “Maar ook in Moerdijk, Lage Zwaluwe, Waalwijk, Oosterhout en Breda. Zijn specialiteiten: “Goh, van alles, timmeren, renoveren, het installeren van dakramen, aanpassingen in badkamers, keukens inbouwen, noem maar op.’

Bron: VOG bestuur (Paul de Schipper)