Branche in beeld: Detailhandel food

Werken met etenswaren is niet alleen precisiewerk, maar vooral ook heel erg dankbaar werk. Dat blijkt uit de verhalen van twee ondernemers uit de branche detailhandel food binnen onze gemeente. Ik sprak erover met Chantal van der Westen en Rutger Snels.

broodbakker

Bakken zit ze in het bloed. Familie Van der Westen is eigenaar van twee bakkerijen, een in Raamsdonk en een in Raamsdonksveer. Chantal van der Westen (34) uit Raamsdonk staat net als haar moeder, zus en schoonzus in de winkel. Haar broer en vader regelen samen de bakkerij. Met z’n zessen zijn ze gezamenlijk eigenaar van het familiebedrijf. Of dat moeilijk is bij het nemen van belangrijke beslissingen? Van der Westen: “Eigenlijk niet. Negen van de tien keer zijn we het meteen met z’n allen eens.”

attachment fam foto winkel

“Vooral het appel vanille-room kruimelvlaaitje is bij ons populair,” aldus Chantal van der Westen. Andere hardlopers zijn de worstenbroodjes en schuimtaartjes.
Eind vorig jaar werd een Facebookpost van bakkerij Van der Westen groots opgepakt door verschillende media en door meer dan 23.000 mensen geliked. Het ging om een briefje wat de vierjarige Daan in de winkel liet zien. Zijn vader had daarop geschreven: “Hoi. Ik wilde graag alleen naar de bakker. Papa is me gevolgd, maar dat weet ik niet. Dus 1 volkorenbrood. Groetjes.”

Ook de 43-jarige Rutger Snels wil in zijn slagerijen een totaalpakket aanbieden. Hij verkoopt daarom niet alleen vlees, maar ook verse kant-en-klaar maaltijden. Dit doet de slager om klanten met weinig tijd om te koken tegemoet te komen. “We maken van alles. Van bami, nasi en soepen, tot hachee en wokgerechten. Sinds kort leveren we ook aan een paar Prisma-woongroepen. Het eten bevalt ze goed omdat het geen conserveringsmiddelen bevat, we maken tenslotte alles zelf,” vertelt Snels. De ondernemer runt een slagerij in Waspik en sinds een jaar heeft hij ook een vestiging in Raamsdonksveer. Wat hij zo mooi vindt aan zijn vak? “Het helpen van mensen in de winkel en het werken met een natuurlijk product. Het is geen massa-industrie.”

Slagerij Snels Rdksveer2 Slagerij Snels rdonksveer 1 SlagerijSnels rdonksvr3

Al meer dan tachtig jaar is slagersfamilie Snels een begrip in Waspik en omgeving. Snels kreeg altijd veel klanten uit Raamsdonksveer in zijn winkel. “Ik dacht misschien is er daar toch een markt voor,” vertelt de slager. Zijn gevoel bleek te kloppen. De winkel loopt hartstikke goed. “Hier in Waspik heb ik een hele grote, trouwe klantenkring. In Raamsdonksveer merken we nu al dat we extreem meer pieken rondom speciale dagen als Pasen, als we het vergelijken met Waspik.” De slager staat naar eigen zegge bekend om de kwaliteit van het rundvlees. “Erg in trek zijn ook de snijwaren, zoals onze rosbief en rauwe ham. En bij mooi weer vliegt het barbecuevlees natuurlijk de winkel uit”

“We zijn een dorpse bakker met dorpse prijzen. We streven ernaar om aantrekkelijke prijzen te bieden. Zo kost een bruin brood bij ons maar € 1,90,” vertelt Chantal van der Westen. “Het overgebleven brood wordt aan het eind van de dag nooit weggegooid,” gaat ze verder. “Alles gaat naar verschillende boeren. De een gebruikt de kruimels uit de lades, de ander komt hele broden halen. Het beland onder meer bij varkens, paarden en bij een vogelopvang hier in de buurt.”

Bron: VOG bestuur (Eva de Schipper)