Branche in Beeld: Horeca, hotel en logies.

Als vestingstad is Geertruidenberg een trekpleister voor diverse toeristen uit alle delen van het land en het buitenland. Een hele belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de plaatselijke horeca en hotels, zij zijn niet alleen het aangezicht van de gemeente, maar ook de gastheren en deels ook de promotors welke er voor zorgen dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft zolang ze zich binnen de gemeentegrenzen bevinden.

Foto 1

Zoek eens op google, of op de website van de VOG, en je komt in de gehele gemeente maar 2 hotels tegen, Hotel Café den Berg in Geertruidenberg en Hotel Heere in Raamsdonksveer. Bij Frans van den Hout van Hotel den Berg is het eigenlijk wel het hele jaar door druk. “We hebben hier 7 kamers waar we in totaal 20 mensen kunnen herbergen. Door de week heen zitten er vooral werklieden en soms mensen die een feest hebben bij Arjan van Dijk. Vooral de laatste groep zijn de mensen die juist na een feest hun bed vlakbij hebben, maar ook de volgende dag er nog iets leuks van willen maken met een bezoek aan Hollands oudste stad en de biesbosch. De echte toeristen komen pas in de zomer, dat begint ergens eind maart tot ongeveer september, daarna is het ook wel weer afgelopen”. Naast de 2 hotels zijn er nog 4 bed & breakfast mogelijkheden, in iedere plaats van de gemeente. Zo hebben we De Bergense Hof en de Jacobijn in Raamsdonk, Inn de Vijf Sinnen in Geertruidenberg en sinds 2 jaar ook Bed & Breakfast Eben Haezer.

Allemaal een bijzondere locatie, waarbij je bij de laatste het niet moet zoeken in de plaats zelf, maar op het water, zeer uniek voor een mooie uitvalsbasis naar het nationale park. Esther Licher van Eben Haezer vertelt: “Gasten slapen bij ons in de roef van het schip, met maximaal vier personen hebben ze de beschikking over douche, toilet en een keukentje. Ons schip is wel voor een specifiek publiek, helaas niet toegankelijk voor rolstoelers en je moet ook tegen het deinen van het water kunnen. Voordeel wel is dat we ook met het 40 meter lange schip de biesbosch op kunnen varen indien gewenst. Omdat we nog niet zo lang bezig zijn hebben we nog maar af en toe toeristen, de bekendheid is langzaam groeiende.” Bij Eben Haezer doen ze het er nog bij naast het eigen werk, maar ze willen natuurlijk nog graag groeien. Voor toeristen dus schijnbaar nog keuze genoeg om een overnachting te boeken in de gemeente.

Foto 3 Foto 4

Over eten en drinken hoeft men in de gemeente Geertruidenberg zich geen zorgen te maken, er zijn maar liefst tien cafetaria’s, in iedere plaats meerdere café’s, lunchrooms, feestzalen en culinaire evenementen. En dan de restaurants, deze doen het goed in de gemeente. Er zijn momenten dat je zonder te reserveren op een weekenddag bij niet één van de restaurants terecht kunt, ze zitten dan helemaal vol. Een van de grootste horeca bedrijven in de gemeente is waarschijnlijk wel Timmy’s eethuis, niet omdat het restaurant nu zo groot is, maar door de vele mogelijkheden die door de eigenaren wordt geboden. Het totale bedrijf, met 26 medewerkers in dienst, biedt een cafetaria, een hotel met 11 en suite kamers en een restaurant. Mark de Graauw over zijn bedrijf: “Soms lijkt het wel alsof we nog in een soort verdomhoekje zitten, mensen praten nog steeds over Timmermans, terwijl wij toch al sinds 2002 dit bedrijf runnen”.

En toch ligt dat niet aan de inzet van de eigenaren of zelfs de gemeente. “De gemeente doet enorm haar best om wat meer toeristen te trekken, maar het loont op dit moment nog niet heel erg, het toerisme groeit wel gestaag per jaar, maar niet in grote getallen, wij hebben het hier vooral van de fietsgezelschappen, een ‘oud’ publiek. En de toeristen die komen gebruiken ons meer als uitvalbasis voor de Efteling en de Biesbosch dan voor de vestiging”.
Dat mensen soms niet bekend zijn met de restaurants in de gemeente komt voornamelijk omdat mensen niet de gastvrijheid verwachten die wel wordt geboden door de horeca gelegenheden. Mark de Graauw vervolgt: “Wij boren vooral nieuwe bronnen aan door acties te voeren met behulp van onder andere Albert Heijn. Met deze acties krijgen we weer eens wat nieuwe mensen binnen die onze klantvriendelijkheid op dat moment kunnen ervaren. Als de mensen binnen zijn ligt het echt bij ons om ze daarna nog een keer binnen te kunnen halen. Mensen zijn gevoelig voor vriendelijkheid, een kort praatje en een goede klantenbinding staat bij ons dan ook hoog in het vaandel”.

Wat voor de horeca gelegenheden steeds belangrijker wordt, is om meerdere pakketten aan te bieden. Het publiek, en dan toch zeker het publiek van buitenaf, is vatbaar voor totaal arrangementen. Een diner met een boottocht op de biesbosch, een hotelovernachting met een rondleiding in de vestingstad en dat soort zaken doen het op dit moment erg goed. Een goede bereikbaarheid en goede communicatie is erg belangrijk voor gasten, maar voorop staat dat mensen het in de horeca gelegenheden naar hun zin hebben, dan komen ze nog een keer terug.

Foto 5

Wat bij veel horeca gelegenheden wel onderschat wordt is de kracht van het wereld wijde web. Er zijn er natuurlijk die alles goed op orde hebben, maar zeker een groot aantal horeca gelegenheden zijn nogal lastig te vinden in de wirwar van aanbidders op het internet, en als er dan een website is, is deze verouderd, niet bijgehouden en vol fouten. Daar valt nog veel te halen.

Bron: Huub Lommers, VOG