Branche in Beeld: Recreatie

In de gemeente Geertruidenberg is meer dan genoeg te doen op recreatie gebied, maar voor ik daarop kom, stel ik mezelf de volgende vragen: “wat is nu eigenlijk recreatie?” en “klopt onze brancheomschrijving van recreatie op de website eigenlijk wel, ofwel, staan daar de juiste bedrijven in genoemd?”.

Foto 1

Op onze website hebben we de branche “Sport en Recreatie” aangemaakt, wat zou impliceren dat deze twee branches onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Maar hebben we ook niet de branche omschrijving “Podiumkunst, variété en kunst” die dan eigenlijk ook onder recreatie (kunnen) vallen. Ben ik hier dan kritisch op onze eigen website? Ja natuurlijk, want als je niet kritisch kunt zijn op je eigen webpagina’s, is er ook geen plaats voor verbetering, al is het alleen maar om aan te geven dat we er constant mee bezit zijn en over na blijven denken.

Na wat zoeken op het wereld wijde web, vind ik de volgende omschrijving van recreatie wellicht het beste: “Onder recreatie verstaat men alle vormen van vrijetijdsbesteding, alle activiteiten die kunnen worden gedaan naast de dagelijkse verplichtingen als werken, huishouden en zorg voor anderen. Recreëren doet men voor ontspanning en vermaak. Het woord op zich, ‘re-creatie’ duidt op vernieuwing, verfrissing. De bedoeling van recreëren is het opladen van de persoonlijke actieradius, het vernieuwen van de energie, het verzetten van de zinnen en het ontladen van opgelopen spanning”. Ik weet het, het is een mond vol, maar ik vond de omschrijving “alles wat je doet in je vrije tijd” ook wat kort door de bocht. Maar laten we het dan vooral houden op ontspanning en vermaak.

Foto 2

Dan kunnen we recreatie nog in drie verschillende types onderverdelen. Als eerste de
buitenrecreatie, zoals bijvoorbeeld een stadswandeling, fietsen, bezoek aan een dierentuin of een dagje weg. Als tweede kennen we de sociale activiteiten zoals onder andere muziek maken, dansen, kaarten, theaterbezoek en uitgaan. Als laatste heb je dan nog activiteiten die je alleen kunt doen, zoals lezen, een computerspel spelen, puzzelen of zelfs televisie kijken.

Ontspanning en vermaak, zowel de buitenrecreatie en de sociale activiteiten, is er in onze gemeente genoeg te vinden! Een van de belangrijkste rollen daarin wordt natuurlijk vervult door ons plaatselijke VVV kantoor wat je kunt vinden aan de Markt in Geertruidenberg, samen met Museum de Roos sowieso al het bezoeken waard. Over recreëren gesproken, je vindt er de hele geschiedenis van Geertruidenberg, Hollands oudste stad, inclusief archeologische bodemvondsten. Ik durf hardop te zeggen dat de meerderheid van de eigen bevolking dit zelfs nog nooit gezien heeft.

Foto 3

Als vestingstad hebben we de recreant genoeg te bieden, je ziet regelmatig de gele schoolbussen, tuktuk’s en scootertjes rondrijden van Bootje Gezond, en dat zijn nog maar een paar van de vele activiteiten van het bedrijf Water Events, gevestigd in Geertruidenberg. In Raamsdonk hebben we dan nog het bedrijf Move to Adventure, vooral gespecialiseerd in workshops om sportieve prestaties te leveren en uitdagingen aan te gaan, maar ook voor small group trainingen en ontdekkingsreizen. Dit zijn dan voornamelijk bedrijven gespecialiseerd in buitenactiviteiten, terwijl er natuurlijk een keur aan andere recreatieve activiteiten te vinden is. Er zijn ontelbaar veel sport-, theater- en muziekverenigingen, een kunstencentrum met diverse activiteiten door het jaar heen en natuurlijk ons eigen theater, Cultureel Centrum de Schattelijn, waar toch diverse voorstellingen per jaar plaatsvinden en ook regelmatig films worden gedraaid. En laten we dan vooral ook de Bergsche Batterij niet vergeten, je kunt zelfs het vestingverleden beleven zo vaak je wil. Bij mooi weer kun je terecht bij Roza Ballonvaarten en in de winter komt daar dan nog een natuurijsbaan en ’t Veerse IJsplein bij in de Koloszaal in Raamsdonksveer.

Genoeg om voor iedereen zijn of haar keuze voor recreatie te vinden in Geertruidenberg? Zeker!

Bron: VOG bestuur (Huub Lommers)