Brandweer G’berg luidt noodklok

Het brandweerkorps van de gemeente Geertruidenberg luidt de noodklok over het uitblijven van een nieuwe brandweerkazerne. Het is niet verantwoord om de bijna veertig vrijwilligers nog langer te laten werken onder omstandigheden die een professionele uitvoering van hun werk in de weg staat, zo is de opvatting. Het korps deed de oproep bij monde van Maurice Pelzer voorafgaand aan de commissievergadering Middelen, Milieu, Algemeen Beleid en Techniek deze week.

Daar hoorde de helft van het meegekomen korps dat hun woordvoerder de commissieleden waarschuwde dat de motivatie om bij nacht en ontij paraat te staan voor een veilige samenleving op deze wijze snel wegvloeit. “Zou u nog motivatie kunnen vinden in een korps dat verdeeld zit over twee verouderde, niet arbo-goedgekeurde locaties?”, vroeg Pelzer.

Het college van B en W is al tijden op zoek naar een geschikte locatie voor de nieuwe kazerne. Burgemeester Matthieu Meijer gaf eerder al aan dat de laatste ontwikkeling is dat de terugvaloptie aan de Veerse Julianalaan wordt bekeken, aangezien tot op heden iedere andere potentiƫle vestigingsplaats is afgevallen. Mogelijk dat dan ook een dependance in Geertruidenberg moet worden aangehouden. Dat verhaal gaat er bij het korps niet in als verklaring voor het uitblijven van een beslissing.

Daarop wilde Ery Kooi (Partij Samenwerking) weten hoe het korps aankijkt tegen een nieuwe hoofdvestiging met een dependance. Pelzer: “Onze voorkeur gaat uit naar een hoofdvestiging die de hele gemeente dekt. Maar we hebben ook te maken met regelgeving. Dat staat niet haaks op het gegeven dat alvast met de bouw van een hoofdkazerne kan worden begonnen.”