Broodje Piraat eist vergoeding

Zijn voorgevel was nét opgeknapt, toen de reconstructie van de Keizersdijk begon. Gevolg: flinke beschadigingen aan het pand van Gerard Nuijten, eigenaar van snackbar Broodje Piraat.

Nuijten laat de schade zien. Aan de buitenkant mist de voorgevel zelfs een stuk stucwerk en er zitten krassen en scheuren in. Binnen, in zijn naastgelegen woning, zitten boven iedere deurpost flinke scheuren in de muur. De schade wordt maar deels vergoed.

“Het pand stamt uit 1900 en mist een degelijke fundering. Voordat de reconstructie begon, kwam een bureau foto’s maken van het pand, voor eventuele schade”, vertelt de eigenaar. Maar gek genoeg wilde de man van dat bureau volgens Nuijten geen foto’s van de binnenkant maken. Verschillende wethouders namen naderhand een kijkje. “De schade is gedeeltelijk erkend. Ik kreeg 3.000 euro, bedoeld voor de inpandige schade, de scheuren boven de deuren. Maar de werkelijke kosten komen zeker op 7.000 à 8.000 euro uit. En dan is niet eens de vervolgschade opgenomen.”

Een deel van de beschadigingen ontstond al met de eerste afsluitingen van de Keizersdijk. Fietsers en bromfietsers die vanaf het Kardeel kwamen, moesten afstappen en werden langs het pand van Nuijten geleid. “Maar je weet hoe dat gaat: ze rijden gewoon door. Gevolg is dat ze vlak langs en tegen mijn pand reden, waardoor er deuken in de rolluiken en krassen op de gevel zijn ontstaan.”

Daarnaast werd in november een grote put gegraven voor het onderhuis van Nuijten. Een weeralarm werd afgegeven en grote regenbuien volgden. Het water liep via de put het onderhuis van Nuijten in, waardoor het blank kwam te staan. Grote schade aan de vloer, de gasleiding, de muren en de vriezer, met inhoud.

“Meneer Nuijten zit in een lastig parket”, erkent wethouder Lida Verschuren. Toch is de gemeente niet bereid mee te betalen aan de overige schade. Verschuren is er duidelijk in: “Zolang het niet aantoonbaar is dat de beschadigingen door de wegwerkzaamheden komen, kunnen wij dit niet vergoeden. Hier zijn diepgaande onderzoeken naar uitgevoerd.”

Zie link voor het volledige artikel op BNdeStem.nl .