Brouwerij open op Veerse Dag

In de voormalige snackfabriek in Raamsdonksveer is de afgelopen tien maanden hard gewerkt. Aan brouwerij De Twee Leeuwen.

Brouwerij Raamsdonksveer. © De Twee Leeuwen

‘Ik kan je nu al zeggen dat ik zaterdagavond dronken ga worden”, zegt Evert-Jan Nijveldt met een lach. ,,Nou ja, als het werk er die dag op zit natuurlijk”, voegt hij eraan toe. Morgen, tijdens de Veerse Dagen, opent Brouwerij De Twee Leeuwen in het hartje van Raamsdonksveer.

Tien maanden geleden begon Nijveldt samen met zijn Belgische compagnon Nico Saenen aan een monsterklus om de voormalige snackfabriek om te bouwen tot brouwerij en proeflokaal. Het leeuwendeel van de kluswerkzaamheden namen ze daarbij voor eigen rekening. ,,Er is een moment geweest, afgelopen zomer, met die hitte, dat ik erover gedacht heb het bijltje er bij neer te gooien” geeft Nijveldt eerlijk toe. ,,Centimeters dik zat het frituurvet tegen de plafonds en wanden. Bijna niet te doen om dat allemaal weg te halen.”

Het eindresultaat oogt robuust en industrieel, met veel authentieke en bijzondere details. Zo hangen er op het herentoilet enkele zeer originele en unieke urinoirs. Gemaakt van oude bierfusten. ,,Zeker niet”, antwoordt Nijvelt met een brede grijns op de vraag of het geheel toevallig is dat hiervoor Heinekenvaten zijn gebruikt.

Drinken én eten
De proeverij zal, na komend weekend, elke vrijdag en zondag geopend zijn. Dankzij een samenwerkingsverband met Cateraar Cees de Butcher kan er ook gegeten worden bij het bierproeven. Voor vriendengroepen of, bijvoorbeeld, vrijgezellenfeesten is er de mogelijkheid om in de brouwerij een eigen bier te komen brouwen, waarbij er aan de bar ruim de mogelijkheid is om inspiratie op te doen.

De twee op maat gemaakte koperen brouwketels, een eigen ontwerp van Nijveldt, zijn morgen nog niet in bedrijf. Wel zijn er in de proeverij drie eigen bieren van het vat verkrijgbaar, naast acht smaken van regionale collega-brouwers.

Varkens
Het oude pand aan de Keizersdijk is anno 1900 ooit gebouwd als bakkerij. De oude meng-trog, die Nijveldt en Saenen in de inventaris aantroffen, doet thans dienst als opvangbak onder de twaalf tapkranen.

En over troggen gesproken. Ergens eind dit jaar komen er twee varkens, gehouden elders in Raamsdonksveer. Zij zullen zorgen dat het graanrestant, borstel geheten, dat overblijft tijdens het brouwproces, een goede herbestemming krijgt. Dat er voor de varkens in kwestie ook weer een plekje gereserveerd is in het proeflokaal, tja, dat hoeven zij nog niet te weten.

Bron: BN De Stem – Martijn Schraven 14-09-18