Camera’s blijven voorlopig op het Dombosch

Het bedrijventerrein Dombosch blijft voorlopig camerabewaking houden. Grote vraag is of de beveiliging ook op lange termijn gegarandeerd is.

Begin deze maand werd bekend dat er te weinig draagvlak was onder ondernemers om te betalen voor de beveiliging in een gemeenschappelijk fonds, de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ). Toch houden diverse ondernemers op eigen initiatief de camera’s in de lucht. “We blijven zitten met een situatie waarin de helft meebetaalt en het andere deel bestaat uit freeriders“, verklaart Gert Jan Uijtdewilligen, voorzitter van de stichting BIZ Dombosch.

Opheffen stichting
Het bedrijf Alert Security verzorgde de afgelopen jaren de camerabewaking en blijft dat doen. “We zullen met de tijd moeten zien hoe het loopt”, waagt Uijtdewilligen zich niet aan een voorspelling voor de lange termijn. De stichting heeft de huidige camera’s alvast verkocht aan Alert.

“Onze stichting wordt opgeheven en mag daarom geen bezit meer hebben. De camera’s zijn zes jaar oud en zijn aan vervanging of onderhoud toe.” De vraag is of dit in de toekomst leidt tot extra kosten voor de ondernemers die nu betalen. Uijtdewilligen kan daar nu nog geen antwoord op geven. “Wat duidelijk is, is dat de camera’s in handen zijn van een commerciĆ«le partij.”

‘Waarvoor zou ik betalen?’
Enkele jaren geleden ging de draagvlakmeting voor de BIZ de mist in, nadat er fouten waren gemaakt in het stemproces. Afgelopen najaar kwam de stichting BIZ negentien voorstanders tekort. Uijtdewilligen benadrukt het belang van camera’s.

“Je hoopt niet op een terugval met meer inbraken op Dombosch. Het klinkt cru: maar als er geen camera’s zouden zijn en er meer incidenten plaatsvinden, groeit de basis voor een meerderheid. Doordat we nu een heel veilig bedrijventerrein hebben, zeggen sommige ondernemers ‘waarvoor zou ik betalen?’ We hobbelen door.”

Bron: BN De Stem