‘Carnaval geen extra stimulans economie’

Gelezen op omroepbrabant.nl

Vier dagen stond het leven in Brabant een beetje stil: veel bedrijven en winkels waren dicht. Aan de andere kant beleefden cafés en feestwinkels juist topdagen. Toch heeft het in totaal weinig invloed op de economie, meldt ING.

“Net als andere evenementen die jaarlijks terugkeren, is carnaval geen extra stimulans voor de economie. Het zorgt wel voor dynamiek, omdat mensen zich verkleden en bier drinken. Ze geven dus geld uit aan het feest. Maar dat zullen ze volgend jaar weer doen”, stelt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau.

Carnaval brengt wel geld in het laatje in onze provincie. Breda zou 1,3 miljoen euro aan inkomsten mislopen als er rond carnaval niets te doen was, bleek in 2011 uit onderzoek. Van de 250.000 bezoekers kwam 21 procent van buiten de stad. 27 procent van hen zou niet naar Breda zijn gekomen als er geen evenement zou zijn.

Toch maakt dat voor de landelijke economie weinig uit. Mensen van boven de rivieren gaan in Breda hun geld uitgeven, maar anders hadden ze dat misschien thuis of ergens anders gedaan. “Consumenten kunnen hun geld maar één keer besteden”, aldus Van Garderen.