Carnaval toont eenheid aan

Carnaval, van oorsprong een feest in de Katholieke wereld en tegenwoordig een feest voor iedereen. Daar waar men in de plaatselijke politiek nogal eens de neiging heeft om te praten over het verschil in kernen toonde de optocht in het Faantenland (Raamsdonksveer) zondag aan dat men het met z’n allen doet en kan.

Carnaval komt hoogstwaarschijnlijk van het Latijnse ‘carne vale’, letterlijk ‘vlees vaarwel’. Carnaval is het feest voorafgaand aan de vastenperiode, waarin geen vlees mag worden gegeten. Carnaval begint in Nederland op de zevende zondag voor pasen. In de praktijk beginnen veel mensen op de vrijdag of zaterdag al met feestvieren. De voorbereidingen voor het carnavalsseizoen beginnen zelfs al op de elfde van de elfde. Pas in de jaren vijftig en zestig groeide carnaval in de zuidelijke provincies uit tot het volksfeest dat het nu is.

Tijdens carnaval is het ziekteverzuim in Zuid-Nederland lager dan gemiddeld. Na carnaval ligt het ziekteverzuim hoger dan gemiddeld. Tot een paar jaar geleden was de caféomzet in heel Nederland in februari 5 tot 10% hoger dan in januari en maart. Sinds 2004 behalen cafés in maart meer omzet dan in februari, hoewel carnaval in al die jaren steeds in februari viel.

Maar het is vooral gezellig!