CBS: Nu ook bedrijven mistroostig

Niet alleen de consument blijft somber, ook bedrijven zijn niet te spreken over de economische ontwikkelingen. Het Nederlandse producentenvertrouwen zakte in juli verder weg.

Het producentenvertrouwen daalde voor de vierde achtereenvolgende maand. De vertrouwensindicator van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam uit op -2,2 punten. In juni was dit nog 2,0 positief.

Het CBS zei eind vorige week dat de indicator van het consumentenvertrouwen in juli op -12 punten uitkwam. Dit is 1 punt lager dan in de voorgaande maand. Volgens het CBS heerst er in de industrie vooral pessimisme over de orderpositie en de verwachte productie in de komende drie maanden. Beide graadmeters van het producentenvertrouwen daalden sterk ten opzichte van juni. De derde vertrouwensindicator, de voorraden gereed product, verslechterde in mindere mate.

Producenten hebben daarnaast minder vertrouwen in de toekomstige werkgelegenheid. De meeste denken dat hun personeelsomvang in de komende drie maanden daalt. In de voorgaande vier maanden dachten ze het personeelsbestand nog uit te breiden.