Centrum: harde toezeggingen of intenties?

Na meerdere jaren overleg en vele toezeggingen moeten we er ‘vertrouwen’ in hebben dat ook de Hoofdstraat aangepakt gaat worden….. De realisatie van een nieuwe supermarkt aan de Keizersdijk en aanpak van de infrastructuur aldaar wil men echter al wel gaan vastleggen. De sleutel voor de realisatie van een groot gedeelte van het centrumplan van Raamsdonksveer zou liggen bij een overeenkomst over het Anker. Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst in raadzaal van de gemeente Geertruidenberg.

Eind dit jaar wil de gemeente met WSG, C1000-eigenaar Peter Verschuren en Piet Kieboom een intentieovereenkomst sluiten over het Anker. Pas als partijen daadwerkelijk een akkoord sluiten over de invulling van het winkelcentrum, wordt duidelijk hoe met name de Haven en in mindere mate het Heereplein kunnen worden aangepakt. Reden is dat dan pas bekend is hoeveel parkeerplaatsen er op die twee plekken nodig zijn ten behoeve van het Anker. Of er snel definitieve overeenstemming komt, is de vraag. Wethouder Ad van Onzenoort maakte duidelijk dat het een ‘complex en moeilijk proces’ is waarbij vele (soms tegengestelde) belangen een rol spelen.

Wat wel duidelijk is, is dat er begin volgend jaar met de Keizersdijk begonnen kan worden. Uit onderzoek blijkt dat de beste manier voor de aanpak van de weg het instellen van tweerichtingsverkeer is tussen de knip die ter hoogte van de nieuwe supermarkt aan de Keizersdijk wordt aangebracht. Ook moet de kruising het Spant/Keizersdijk aangepakt worden, waarbij opstelstroken daar de voorkeur hebben. Een jaar later kan WSG beginnen met de bouw van de nieuwe super voor Super de Boer. De overeenkomst daarover wordt eind dit jaar gesloten, mits de raad daarmee akkoord gaat. Met name Partij Samenwerking, SP en het CDA hadden niet echt het idee dat er veel vooruitgang is geboekt. Zij wezen erop dat slechts met de Keizersdijk begonnen kan worden en waren bang dat er misschien van de andere planonderdelen weinig terecht komt. De projectleider zei vertrouwen te hebben in de intentieovereenkomst over het Anker. Ook maakte hij duidelijk dat de Hoofdstraat vlot kan volgen na of zelfs tijdens de aanpak van de Keizersdijk. De gemeenteraad neemt in november een besluit.