Centrum veiliger en beter bereikbaar maken

Te weinig parkeerplekken en onveilige situaties. Met de gemeente Geertruidenberg zijn nu drie afspraken gemaakt.

Paaltjes bij de knip in het centrum van Raamsdonksveer. Sinds enkele maanden is de Keizersdijk afgesloten voor doorgaand verkeer. © Sjoerd Marcelissen

Ondernemers klaagden afgelopen weken steen en been over de bereikbaarheid van het centrum van Raamsdonksveer.

1. Mogelijk extra parkeerplaatsen
Een werkgroep neemt de parkeerdruk in het Veerse hart onder de loep. Het gevoel leeft bij ondernemers dat de laatste tijd her en der parkeerplaatsen zijn verdwenen, waardoor klanten moeite hebben om een plekje te zoeken. Wethouder Kevin van Oort: “De economie trekt aan. We zien dat het drukker wordt, dat is een goed teken. Maar we zien ook dat mensen langer moeten zoeken naar een parkeerplek. We gaan daarom kijken of we op diverse locaties wat parkeerplaatsen kunnen toevoegen.”

“We zien dat het drukker wordt, dat is een goed teken. Maar we zien ook dat mensen langer moeten zoeken naar een parkeerplek” : Kevin van Oort, wethouder van Geertruidenberg

2. Eenrichtingsverkeer op parkeerterrein Lidl
Door de ‘knip’ op de Keizersdijk is het parkeerterrein van Lidl een route geworden voor doorgaand verkeer. “Op advies van buurtbewoners bekijken we of daar eenrichtingsverkeer voor de parkeerplaats ingesteld kan worden”, zegt Van Oort. “Dat leidt mogelijk tot rustigere verkeersbewegingen.” Daarnaast wordt het fietspad van Keizersdijk naar Kardeel volledig doorgetrokken.

3. Knip onder de loep
De knip op de Keizersdijk blijft, maar deze maatregel wordt wel over een half jaar geëvalueerd. “Eerst gaan we kijken hoe de nieuwe situatie uitpakt, zodat het verkeer eraan kan wennen”, verklaart Van Oort. De knip heeft volgens hem een juridische grondslag: uit akoestisch onderzoek zou blijken dat de geluidsbelasting voor diverse huizen in de buurt anders te hoog zou worden, mede door de aanzuigende werking van de Lidl. “Er zijn winkeliers die de knip per direct weg willen hebben”, zegt Marco den Dekker namens het ondernemerscollectief. “Dus met die winkeliers zijn wij solidair. De maatregel blijft belachelijk dat verkeer over een parkeerterrein moet en dat een doorgaande weg wordt afgesloten.” De ondernemers hielden afgelopen tijd een petitie voor een beter bereikbaar centrum. “Die gaan we aan de nieuwe gemeenteraad aanbieden.”

Bron: BN De Stem