Circulaire economie komt moeizaam van de grond

Er moet nog heel wat gebeuren voordat een ‘circulaire economie’ in Nederland een feit is. De vraag naar producten van circulaire bedrijven loopt achter, ondernemers vinden moeilijk financiering voor hun vernieuwende modellen en regelgeving staat nogal eens in de weg.

Circulaire economie

Dit zeiden ondernemers maandag in de Rotterdamse Van Nellefabriek, waar Europese bedrijven, organisaties en overheden over de circulaire economie spraken.

In zo’n economie leasen klanten vaak de producten in plaats van ze te kopen en blijft de producent eigenaar. Grondstoffen worden zoveel en zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt.

Slim
Bijvoorbeeld fosfaat uit afvalwater halen, wat Waternet doet en waardoor minder import uit bijvoorbeeld Marokko en China nodig is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) noemde de transitie maandag een „slimme keuze”. „Ook omdat het ons zal helpen ons klimaatdoel te bereiken.”

Banen
De circulaire economie, die veel minder afhankelijk is van (steeds schaarser wordende) grondstoffen dan de lineaire economie, kan 54.000 banen creëren en Nederland jaarlijks €7,3 miljard opleveren, berekende TNO in 2013.
Dijksma: „Veel mensen denken dat duurzaamheid geld kost. Maar dat is simpelweg niet het geval. Waarom zou je dure grondstoffen kopen, die alleen maar duurder worden, als hergebruikte materialen veel goedkoper en beter voor de planeet zijn?”

Overleven
Vooralsnog hebben vooral kleinere bedrijven moeite om hun goedbedoelde circulaire idee rendabel te maken. Erik Toenhake, directeur van maatpakkenproducent DutchSpirit: „Ik begon in 2010 en heb enig financieel uithoudingsvermogen, maar dat is beperkt.”
Toenhake produceerde vorig jaar 150 pakken, dat moeten er minimaal twee per dag worden. „De vraag is of we overleven tot het moment dat de markt er klaar voor is.”

Stoommachine
De circulaire economie is in haar begindagen, zegt Guido Braam, mede-oprichter van platform Circle Economy. „We zijn allemaal heel ongeduldig. Veel mensen vragen zich af: ‘als het zo’n goed idee is, waarom is het er dan niet?’
De industriële revolutie duurde ook even na de uitvinding van de stoommachine, maar toen veranderde er ineens ontzettend veel. Voordat het huidige systeem op alle fronten is veranderd, moet er heel veel gebeuren. Maar het is onvermijdelijk, grondstoffen zijn nu eenmaal eindig.”

Bron: Telegraaf.nl