‘College G’berg faalt in WSG-zaak’

Gelezen in BNdeStem

In een vernietigend rapport heeft de raadscommissie van Geertruidenberg de rol van het college rond de opgedoekte woningcorporatie WSG onderuit gehaald.

In een bomvolle raadszaal presenteerde commissievoorzitter Adriaan de Jongh het resultaat van vijftien maanden diepgaand onderzoek naar wat er mis ging rond de projecten ‘Dongeburgh’ en ‘Bouwen binnen strakke contouren’.De conclusie: het college, verdeeld over vier raadsperiodes, heeft op alle fronten gefaald.

‘College en ambtelijke organisatie waren niet in control’, aldus de commssievoorzitter.Overeenkomsten met WSG werden niet getekend. Er was een te groot vertrouwen in de ambitieuze plannen van de jonge Woning Stichting Geertruidenberg. Het college nam besluiten die in strijd waren met de raadsbesluiten. Zo kon het gebeuren dat WSG een lening van 25 miljoen euro, waar de gemeenten en de provincie samen borg voor stonden, niet afloste, maar gebruikte voor nieuwe investeringen. Bij monde van oud-burgemeester Matthieu Meijer werd de raad hierover ‘bewust’ verkeerd geïnformeerd, aldus De Jong.

De informatie aan de raad was ‘niet tijdig, niet volledig en niet juist’. Risico-analyses werden nauwelijks gemaakt of vooruit geschoven. Ook toen duidelijk werd dat WSG in financiële problemen verkeerde, acteerde het college ‘niet koersvast en niet trefzeker’.

Aan de hand van dit rapport (zie link naar het volledige rapport) moet de raad op 30 mei een eindoordeel vellen en eventuele politieke consequenties trekken.