Crowdfunding: financieren met hulp van de massa

Startende ondernemers hebben soms nog geen dubbeltje om in tweeën te bijten. Toen Apple grondlegger Steve Jobs in 1976 een eerste computer wilde produceren, zei de bank: “Nee’. De vader van een vriend wilde wel 5.000 dollar verschaffen. Een vroege en zeer succesvolle vorm van crowdfunding..

Lezing crowdfunding

Wat is crowdfunding? “Financiering, waarbij vele, vaak kleinere toezeggingen leiden tot het behalen van een gewenst kapitaal” , zo vertaalt Wim Burger het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen. Burger werkt voor het vanuit Rhenen opererende Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfundingplatform van Nederland.

Burger hield afgelopen maandag een inleiding over crowdfunding tijdens een succesvolle VOG-Network Coffee bijeenkomst in restaurant De Triangel in Raamsdonksveer.
Aan zo’n veertig ondernemers legde hij uit dat crowdfunding veel meer is dan een digitale collectezak.

Crowdfunding heeft verschillende vormen.
– De donatie, geld geven voor een goed doel.
– Het natura model, waarbij het rendement bestaat uit een materie beloning zoals concerttickets, horloge of een boek,
– Het commerciële model waarbij de investeerder bijvoorbeeld rente ontvangt of een aandeel in een onderneming verkrijgt. .

Populair sinds kredietcrisis
Crowdfunding brengt via internet geldvragers en geldbezitters bij elkaar. Burger legde de aanwezigen uit dat crowdfunding als een toegankelijke financieringsvorm populair is geworden omdat banken na de kredietcrisis van 2008 terughoudender zijn geworden met verstrekken van leningen. Een ontwikkeling waardoor midden-en kleinbedrijf geremd wordt. Daarbij stimuleert de lage rente en de wisselvallige beurs de zoektocht van investeerders naar alternatieve beleggingsvormen.

Burger: “Mensen helpen via ons platform andere mensen met het uitbreiden van hun onderneming via een lening. Het doel van crowdfunding is een gezonde financieringsmarkt. Het voordeel is dat je met een gespreide investeringsportefeuille en een relatief lage investering een goed rendement kunt behalen…” Volgens Burger kunnen met crowdfunding via Geldvoorelkaar.nl rendementen van 4 tot 9 procent per project gehaald worden: “Natuurlijk, er zit risico aan, een klein percentage van de ondernemingen kan omvallen. Het risico dat je als investeerder loopt, wordt kleiner als je een goed gespreide portefeuille hebt.” CrowdFUNding moet vooral fun blijven, waarbij met een verantwoord deel van het vermogen wordt belegd in midden-en kleinbedrijf.

Mogelijkheden in marketing
Interessant is dat ondernemers hun crowdfunding project uitgebreid kunnen promoten. Doordat projecten openbaar zijn, worden vaak allerlei marketingacties aan het crowdfunding project gekoppeld. Ondernemers promoten hun campagne met social media met extraatjes voor investeerders, zoals korting, gratis product of uitnodiging voor exclusieve opening. De investeerder verschaft hiermee niet alleen geld maar wordt mogelijk ook klant van de onderneming.

Burger waarschuwde wel: “Crowdfunding is niet even geld ophalen. De basis voor een succesvolle crowdfunding is een goed businessplan, onderbouwde prognose een eigen netwerk en actieve promotie tijdens de campagne via bijvoorbeeld social media.”
Crowdfunding is in de Verenigde Staten al een volwassen vorm van financiering. Burger: “In Amerika wordt 20 procent van de financiering via banken gedaan, 80 procent gaat op een andere manier. In Nederland is dat precies andersom, al verschuift de verhouding naar alternatieve financieringsvormen.”

Volgens Burger is Geldvoorelkaar.nl in Nederland marktleider. Het bedrijf startte in 2011. Er werken 10 mensen in vaste dienst plus 15 freelance kredietbeoordelaars. Via het Geldvoorelkaar.nl lopen op dit moment 850 projecten met een totaalinvestering van meer dan 71 miljoen euro. “We zijn een verbindingsplatform, brengen mensen bij elkaar en bieden ze een kans direct te investeren tegen lage kosten. Investeren kan vanaf € 100. De crowdfunding projecten op Geldvoorelkaar.nl variëren van € 5.000 t/m € 1.000.000

Opvallend: bank doet dan weer deels mee
En, opvallend: de bank doet toch weer mee. als met crowdfunding het eerste deel van de financiering opgehaald is, springt de bank er weer in. Zo kun je met gestapelde financiering veelbelovende projecten toch starten.

Is crowdfunding net zo weinig betrouwbaar als de financiële instellingen die tijdens de kredietcrisis al zinkend zuinig gespaard geld lieten verdwijnen? Burger: “De projecten die op het platform komen worden getoetst door ondermeer het Bureau Krediet Registratie Pas na screening worden projecten op ons platform geplaatst.”

Dat crowdfunding ook lokaal een aantrekkelijke financieringsmarkt is, bleek tijdens het gezellig maar ook nuttig samenzijn van de ondernemers in De Triangel. Een van hen: “Ik zit in het bedrijfsleven, heb wat geld verdiend, maar ik baal als een stekker als ik straks boeterente bij de bank moet betalen als ik daar mijn geld wegzet, ik wil investeren in bedrijven die het goed doen, goede vooruitzichten hebben, daarom zoek ik nu mogelijkheden via crowdfunding.”

Ga naar fotoalbum van deze Network Coffee

Bron: redactie VOG