De boer komt niet van zijn boerderij af

De afgelopen tien jaar is het aantal agrarische bedrijven in Nederland met bijna 30.000 gedaald. Veertig procent van de boeren en tuinders is momenteel ouder dan 55 jaar. Dat heeft tot gevolg dat de komende vijftien jaar nog eens 19.000 agrariërs met hun bedrijf stoppen, becijferden onderzoekers van de Universiteit Wageningen. Door dit groeiend aanbod en dalende prijzen komt het droomhuis op het platteland dichterbij. Maar burgers kunnen niet zomaar in een boerderij gaan wonen.

‘Plattelandswoning de oplossing’
De problemen met voormalige boerderijen kunnen worden opgelost door ze de status van plattelandswoning te geven. Dat stelt de CDA-fractie in de Tweede Kamer voor.

Een plattelandswoning maakt geen deel meer uit van een agrarisch bedrijf; ook dorpelingen en stedelingen mogen erin wonen. Boeren en tuinders in de omgeving hoeven echter niet te vrezen voor klachten over bijvoorbeeld stank- en geluidsoverlast van de nieuwe bewoners. Voor de milieuwetgeving houdt de woning namelijk een agrarische bestemming.

Makelaars staan positief tegenover het wetsvoorstel. Makelaarsvereniging NVM hoopt dat de minister van VROM, ondanks de val van het kabinet, alsnog met een wetsvoorstel komt. “Het begrip plattelandswoning zou veel duidelijkheid scheppen”, zegt Harry Boertjes van NVM. “Makelaars lopen vaak vast omdat particulieren in een boerderij willen wonen, maar dat niet mogen zolang er een agrarische bestemming op rust.”