De hemel is geen grens meer in Raamsdonksveer (PAL-V)

De ultieme droom: met je auto over het filezieke knooppunt Hooipolder vliegen.
Dag stoplichten’. Take off van Dombosch Airport?

Droom? Nog even, maar eind 2018 al werkelijkheid, dankzij een spectaculair innovatief bedrijf in Raamsdonksveer. Daar leggen ze de laatste hand aan een vliegende auto.

Vijftig leden van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) kregen er een exclusieve rondleiding en mochten er daarna, met een wijntje of een pilsje in de hand naar kijken, voelen en snuffelen.

Marco van den Bosch, directeur sales en marketing van PAL-V

Ze luisterden naar een boeiende inleiding van een gedreven Marco van den Bosch, directeur sales en marketing van PAL-V, het bedrijf dat de vliegende auto heeft ontwikkeld en waar eind 2018 de productie begint: “Dit wordt de nieuwe mobiliteit, Je kan starten en landen buiten de bebouwde kom en vervolgens naar je bestemming rijden.”

De PAL-V geeft het begrip off the road een letterlijke dimensie. Van den Bosch: Het is een tweepersoons auto die 160 km per uur op de weg kan rijden, een startbaan nodig heeft van 180 meter en die in de lucht 400 tot 500 kilometer kan vliegen, gewoon op Euro 95, Euro 98 of E10.” Het prijskaartje van € 500.000 is geen belemmering. Van den Bosch: “Er is belangstelling uit de hele wereld.”

De belangrijkste kenmerken: de combinatie van een klassieke driewieler op de weg in de lucht voortgestuwd door een uitvouwbare propeller die er met een door de wind aangestuurde rotor het voertuig door de lucht laat ‘drijven’. Dat maakt het vliegen veilig omdat de PAL-V ook in de lucht blijft als de motor uitvalt: de wieken blijven doordraaien.

Wethouder Bert van den Kieboom, ook aanwezig, toonde zich enthousiast over de mogelijkheden van het voor de gemeente Geertruidenberg zo spraakmakende bedrijf: “We gaan binnenkort met elkaar aan tafel om te bekijken hoe we de ontwikkelingen verder kunnen faciliteren.”

Film over de PAL-V Liberty , Fotoalbum VOG Bedrijfsborrel PAL-V en artikel in de Langstraat.

Citaat Marco : Gaaf en zeer geslaagde avond!!