Deels parkeerverbod op Dombosch

De gemeente Geertruidenberg wil het parkeren voor vrachtwagens op de doorgaande wegen op bedrijventerreinen Dombosch I en II in Raamsdonksveer gaan verbieden.

Onder doorgaande wegen wordt in dit geval verstaan de Zalmweg, Steurweg, Ramgatseweg op Dombosch I en het Lissenveld op Dombosch II. VOG-voorzitter Henk Adriaanse sluit daarnaast niet uit dat ook de Elftweg, die sinds de vestiging van de nieuwe Praxis-bouwmarkt alleen maar meer verkeer van allerlei aard te verwerken krijgt, ook de status van doorgaande weg krijgt. In de toekomst moet handhaving zich vooral gaan richten op het overnachten van chauffeurs in vrachtwagens, die op het bedrijventerrein zijn geparkeerd.

In eerste instantie wilde de gemeente een permanent parkeerverbod instellen voor heel Dombosch. Dat gaat de VOG wat te ver. Adriaanse: “Al twintig jaar mag je op de weg parkeren, dan is het niet reëel om nu ineens die situatie helemaal om te draaien. Bedrijvigheid moet je stimuleren; dat doe je niet door een al jaren bestaande situatie nu ineens te veranderen.”

Nu nog zijn de straten van Dombosch na werktijd een verzameling geparkeerde vrachtwagens die af en toe de doorgang zo goed als beletten. Ook zijn eigen transportbedrijf maakt zich daaraan schuldig, geeft Adriaanse toe. “Maar dan vooral na werktijd, als de vrachtwagens terug zijn van hun ritten. Het kan niet zo zijn dat de realisatie van nieuwe ontwikkelingen zoals een bouwmarkt of milieustraat dergelijke effecten veroorzaken. Deze ontwikkelingen moeten ondergeschikt worden gemaakt aan bedrijvigheid en niet andersom.”