Derde bastion of kijkgat?

Was het verstandig om in G’berg na het 1e bastion eerst recht tegenover het bedrijventerrein te gaan bouwen. Blijven we dan tussen bastion 1 en 2 zitten met een mooi kijkgat vanaf G’berg naar R’veer?

Middels het project Dongeburgh is de gemeente bezig met de bouw van duizend woningen in Geertruidenberg. Na de bouw van het 1e bastion in G’berg aan Veerse zijde binnen het deelproject de Vesting begon men in 2008, om onduidelijke reden, eerst met de bouw van het 2e bastion (het Oranjebastion) aan de andere zijde recht tegenover het bedrijventerrein Gasthuiswaard. Het middendeel van het terrein tussen deze 2 bastions bleef tot op heden onbebouwd en hier zou het 3e bastion moeten komen. Maar is het zinvol deze bouw door te zetten gelet op de economische ontwikkelingen?

Op het moment zou ruim 50 procent van de koopwoningen in het 2e bastion (het Oranjebastion) verkocht zijn. De verkoop verloopt tot nu echter blijkbaar niet zoals de positieve geluiden deden vermoeden. Om te trachten de verkopen te stimuleren heeft bouwer BAM vastgoed als stimulering nu oa een kopergarantieregeling ingevoerd: Krijg je je oude huis niet verkocht? Dan kun je als je koper bent van een van de woningen in het nieuw te bouwen Oranjebastion in Geertruidenberg, tot 1 december 2009 alsnog besluiten van de koop af te zien (tegen 5.000 euro annuleringskosten).

Onduidelijk is of de bouw van het 3e bastion ter discussie staat. De prognoses op de woningbouwmarkt en het overgaan tot stimulerende maatregelen stemmen echter minimaal tot bedenkingen. Mocht de bouw ter discussie komen dan mag het teleurstellend heten dat men eerst is overgegaan tot de bediscussieerde bouw van de woningen het dichtst bij het bedrijventerrein Gasthuiswaard.