Discussie Veerse Haven blijft

Ook nu er een plan van aanpak ligt voor het centrum van Raamsdonksveer blijft onduidelijk of het water terugkeert in de Haven. Het bureau dat meningen van lokale partijen peilde, concludeert dat ‘de standpunten uiteen lopen’ en oa de wens naar onderzoeken aanwezig is. De raad behandelde het plan van aanpak donderdag.

Het plan van aanpak legt vast welke locaties en welke aanpassingen prioriteit krijgen. Na overleg met onder andere winkeliers en politici is besloten het ontwikkelingsgebied te beperken tot de Keizersdijk, het Anker, het Gangboord, de Hoofdstraat, het Heereplein en de Haven. De eventuele terugkeer van water bij de Haven blijft controversieel. De PvdA blijft pleitbezorger, de SP blijft fel tegen. Het plan vraagt om verdere verkenning van de mogelijkheden. Voorstanders van water hechten aan de symbolische waarde van zo’n verandering. Tegenstanders struikelen onder andere over de kosten van de werkzaamheden en de afname van parkeergelegenheid op de Haven. Burgemeester Matthieu Meijer zei donderdag toe ‘de kosten en baten van water bij de Haven’ goed te laten bekijken.

De Haven is niet het enige punt in de opzet dat om meer onderzoek vraagt. Veel betrokkenen willen de Keizersdijk autoluw of autovrij te maken. De gemeente moet onderzoeken hoe de verkeersafwikkeling kan verlopen als die belangrijke verkeersader autoluw wordt. Ook het plan voor een tweede supermarkt in het centrum noopt tot nader onderzoek. Een bittere noodzaak volgens wethouder Ad van Onzenoort en coalitiepartijen, maar een doorn in het oog van de oppositie. Die vindt dat er genoeg onderzoeken zijn uitgevoerd. “We zijn een berg geld kwijt en nog steeds ver weg van een visie”, vond Jan van Oort (GroenLinks). SP-collega Joris Klaassen vroeg zich af ‘of we twee ton uit moeten geven aan onderzoek voor we een keer beginnen’. Adriaan de Jongh (CDA) pleitte juist wél voor meer onderzoek. “Er mag best eens wat goed onderzocht worden, we kunnen niet zomaar lukraak gaan verven.” Ook Van Onzenoort ziet de noodzaak van meer onderzoek. “Sommige raadsleden onderschatten de omvang van dit project. We moeten eerst een duidelijk plan hebben voor we van start kunnen.”