Dit wil de nieuwe coalitie gaan doen

Een stadsbeheerder in Geertruidenberg, mogelijk een stadsstrand aan de Donge of een blauwe parkeerzone op de Markt.

De wethouders in de gemeente Geertruidenberg: Kevin van Oort, Mike Hofkens, John van Vugt en Adriaan de Jongh. © Sjoerd Marcelissen

Dat zijn enkele ambities van de nieuwe coalitie, bestaande uit Keerpunt’74, Lokaal+, Morgen! en CDA. Tien doelen uit het concept-raadsprogramma. Eind mei wordt het programma door de politiek besproken.

1. Een spreekuur in de wijk
B en W houden maandelijks een spreekuur in de wijk. “Om een goed contact en een goede relatie te hebben met de inwoners”, motiveert Keerpunt’74-voorman Albert Smit. Ook volgen er raadsvergaderingen op andere locaties. “We willen echt de gemeente in.”

2. Stadsbeheerder in Geertruidenberg
De vestingstad krijgt een stadsbeheerder, die als ambassadeur en promotor wordt ingezet. Met een marketingplan moet Geertruidenberg op de kaart worden gezet. “We willen zo snel mogelijk reuring op de Markt”, verklaart beoogd wethouder John van Vugt (Keerpunt’74).

3. Stadsstrand aan de Donge
Een stadsstrand aan de Donge. Die optie moet onderzocht worden. Mogelijk bij de Rivierkade, waar al een uitgebreid plan voor ligt. “Maar misschien zijn er andere locaties aan de Donge-oevers”, zegt Van Vugt.

4. Ontmoetingspunten in de wijk
Als het gaat om ouderenbeleid, komt de gemeente met ontmoetingspunten in de wijken voor zorgvragen en dagopvang. Wethouder Adriaan de Jongh (CDA): “Een invulling voor gebouwen die we al gebruiken. Het Hoge Veer zou bijvoorbeeld een functie kunnen hebben voor Raamsdonksveer-Zuid.”

5. Sporthal Parkzicht
Doel is om een sporthal te realiseren bij Parkzicht, nu een verpauperde accommodatie. Daardoor kunnen alle sportverenigingen binnen de gemeente sporten. Of het nieuwbouw of renovatie wordt voor Parkzicht? Volgens beoogd wethouder Mike Hofkens (Lokaal+) zijn er meerdere opties.

6. Gratis zwemabonnement
Basisschoolkinderen krijgen een gratis zwemabonnement. Althans, dat geldt op basis van een proef in 2019.

7. Rotonde in Geertruidenberg
Er komt een rotonde aanleggen bij de Stationsweg, ter hoogte van het tankstation. Dit vanwege de verkeersveiligheid. Daarnaast wordt gekeken naar verkeerssituaties bij de Lidl, het Plantsoen Oude Stadsweg, Julianalaan, Kerklaan, Omschoorweg, Markt en Burgemeester Allardstraat.

8. Kleinschalig wonen
De locatie bij het oude Hoge Veer in Raamsdonksveer wordt gebruikt voor kleinschalig wonen voor jongeren en ouderen. “We zien dat er meer een- en tweepersoonshuishoudens komen. Dit is een mooie locatie om jong en oud naast elkaar te laten wonen”, verklaart wethouder Kevin van Oort.

9. Camera’s en ondernemersfonds in Veers centrum
De gemeente ondersteunt cameratoezicht in het centrum van Raamsdonksveer, maar de kosten komen voor rekening van de winkeliers zelf. Hofkens: “Onder ondernemers is er behoefte. Het gaat om het algehele veiligheidsgevoel.” Daarnaast wil de coalitie een ondernemersfonds. “Zodat ondernemers samen kunnen optrekken bij promotie of aankleding van het centrum”, zegt Van Vugt.

10. Blauwe zone Geertruidenberg
De Markt in Geertruidenberg wordt een blauwe zone. “Nu is een klein deel blauwe zone, maar we willen naar een gehele blauwe zone. Uitgezonderd voor de bewoners natuurlijk. Een exacte maximumparkeertijd hebben we nog niet”, verklaart Van Vugt.

Bron: BN De Stem