Dollemansdagen bieden voor ieder wat wils

De Dollemansdagen boden een breed aanbod van muziek. Er viel genoeg te lachen. Doordat het zo divers is, is er voor ieder wat wils.

In het vinyl-café kon ieder een plaat uitzoeken uit de bakken en aanbieden bij de dj. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Zeuren doe je maar bij een collega. Dat staat op het T-shirt van Dré van den Broek, alias Arendsoog. De dorpsfiguur in Raamsdonk hoeft niet bang te zijn dat hij deze avond gemekker aan hoeft te horen: het zijn de Dollemansdagen, die in het teken staan van muziek, humor, eten en drinken. Het weer is uitstekend, het bier is koud: iedereen voelt zich top.

Dat geldt zeker voor Carlo Schellekens en zijn acht maten, die al vanaf klokslag zes uur het eerste setje muziek, gespeeld door Woodwork, aanhoren. ,,We waren al om halfdrie hier”, zegt Carlo. Logisch, vindt zijn maat ‘Pino’. ,,Jij gaat toch ook geen halve dagen werken?”

Carlo kent de Dollemansdagen als zijn eigen broekzak. Altijd meegeholpen in de organisatie, dit jaar niet: werk stond voorop. Hij kan de nieuwe opzet – niet één grote tent met één band, maar zes tentjes met verschillende muziekstijlen – heel goed waarderen. ,,Er moest iets gebeuren, want er kwamen minder bezoekers. Vorig jaar hebben ze dat risico genomen, het heeft heel goed uitgepakt. Doordat het zo divers is, is er voor ieder wat wils.”

Hollandstalig
Het heeft volgens Erik Kuijsters, de zelfbenoemde burgemeester van Raamsdonk, nog wat opgeleverd. ,,Er kwamen vooral boeren op feesten in de grote tent af en werd er bier gegooid. Dat is niet meer, er komt nu ook een ander publiek.” Bovenal: het zou zonde zijn van de aankleding als die zou worden besmeurd met gerstenat. De tenten, van Hollandstalig tot een Ierse pub, zijn prachtig en sfeervol aangekleed.

Om zeven uur mag Okeedan in de Ierse pub aftrappen. Voor die tijd pakt zanger Ad Snijders nog een even een potje bier. Het is aanpoten voor band uit Raamsdonksveer. ,,Meestal spelen we een keer of vijf per jaar, nu is het alweer de vijfde keer dat we deze maand op het podium staan. We bestaan twintig jaar, vandaar. We zijn zelfs nog in Frankrijk geweest.”

Snijders vindt die verschillende tentjes aantrekkelijk. ,,Je hebt wat te kiezen, hè. Al zullen sommigen ergens binnenstappen om er de hele avond niet meer uit te komen.” Als Okeedan met Wai pèère er tegenaon aftrapt, is de tent aardig gevuld. De muziek swingt, Ad swingt nóg harder. ,,We moeten het vooral van ons enthousiasme hebben.”

Halal
Die geestdrift is er bij stand-up comedian Roel C. Verburg. Een droogkloot met taal. ,,Een vriend van mij is islamitisch, dus halal, gaan wonen. Nooit van gehoord, het klopte wel. Achter de voordeur was de hal al.”

De gein wordt beloond met gebulder van Sjaak Pruijssers uit Raamsdonk. ,,Ik heb echt genoten. Ik laat me graag verrassen in die verschillende tenten.”

Bron: BN De Stem