Dongecentrale verkocht voor €1,-

De oude Dongecentrale in Geertruidenberg heeft een nieuwe eigenaar, maar vooralsnog blijft onduidelijk wat er met de in onbruik geraakte centrale uit 1919 gaat gebeuren.

De stichting BOEi, de maatschappij tot behoud en ontwikkeling van industrieel erfgoed in Nederland, die samen met de provincie Noord-Brabant het complex voor het symbolische bedrag van één euro heeft gekocht, zegt het nog niet te weten. ,,Misschien iets met outdoor in combinatie met de Biesbosch, maar het kan ook wat anders worden. We gaan de komende tijd marktpartijen benaderen”, zei BOEi-woordvoerder Arno Boon gisteren op het provinciehuis in Den Bosch waar de aankoop bekend werd gemaakt.

Binnen vijf jaar moet duidelijk worden wat er met de eerste elektriciteitscentrale in Brabant gaat gebeuren. Behalve de centrale zelf, zal ook voor de bijbehorende filterfabriek en zeven karakteristieke arbeiderswoninkjes bij het terrein een nieuwe bestemming gezocht worden. Tot die tijd steken provincie en BOEi samen 2,4 miljoen euro in het beheer en herontwikkeling van het rijksmonument.