Apetrots zijn ze op het Dongemond College met het predicaat ‘technasium’ dat dinsdag aan de school werd uitgereikt. “Jullie zijn geen school die bang is om iets uit te proberen”, memoreerde Boris Wanders die als adviseur van de Stichting Technasium het afgelopen jaar vaste klant was op het Dongemond.

In heel het land is inmiddels aan 41 scholen voor voortgezet onderwijs dit predicaat verleend. Het technasium richt zich op VWO-scholieren die voor de techniek kiezen en daarin vanuit verschillende vakgebieden leren samenwerken. In nauw contact met het (plaatselijke) bedrijfsleven.

Aan het eind van dit schooljaar staat op het terrein van het Dongemond, pal aan de Keizersdijk, een splinternieuwe technasium-werkplaats van 400 vierkante meter. Het Dongemond heeft er hard aan getrokken om deze status te krijgen. Zoals scholing van docenten, een plan maken voor de eerste leerjaren, proefdraaien en werving en selectie van leerlingen.

Een groepje van deze technasium-leerlingen – ‘we willen graag met onze handen werken’- presenteerde gisteren de maquette voor een nieuw speeltoestel voor basisschool de Vonder in ‘t Veer. Het ontwerp en de uitvoering gebeurde in nauwe samenwerking met Boer Speeltoestellen uit naburige Nieuwendijk. De speelbuis, waaraan verschillende toestellen kunnen worden vastgeklikt, is een voorbeeld volgens Wanders van leerlingen ‘die nog ruim kunnen denken en niet vastzitten in bepaalde denkpatronen’. Behalve in Raamsdonksveer komt er ook een bordje met ‘technasium’ op de gevel van de vestiging in Made te hangen. Daarom waren voor de vrolijke bijeenkomst ook leerlingen uit Made naar ‘t Veer gereisd.

Ontdek meer van VOG Verenigde Ondernemers Geertruidenberg

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder