Dongemond start nieuwbouw: ‘Collegezaal is geen luxe’

Eindelijk kunnen het oude brugklasgebouw en de noodunits plat.

Impressie nieuwbouw lesgebouw © Marquart Architecten

Met een nieuw lesgebouw schrijft het Dongemond College historie. Eindelijk kunnen het oude brugklasgebouw en de noodunits plat. De eerste bouwvergadering is volgende week al. ,,Het nieuwe lesgebouw van het Dongemond College staat er in januari 2021”, verwachten een ‘heel blije’ bestuursvoorzitter Geert Steenbakkers en directeur vmbo Martin van den Kieboom.

Van den Kieboom begeleidt namens de school de verbouwing. ,,Ik ben de bouwpastoor”, zegt hij lachend. ,,Direct na het opleveren van deze nieuwbouw beginnen we met de interne verbouwing”.

Met het afgeven van een extra krediet schreef de gemeenteraad vorige week historie: de nieuwbouw kon starten, het brugklasgebouw uit de jaren ’80 en de noodunits kunnen plat. Van den Kieboom: ,,De eerste brief naar de gemeente ging 2002 de deur uit. In 2004 waren de noodunits afgeschreven. Wat te doen?” En Steenbakkers: ,,Mijn brief dateert van 2011. De noodunits stonden er al erg lang.”

Intussen huizen Steenbakkers en de centrale diensten in het kantoor naast de sporthal die in 2014 werd geopend. Straks hoeven de leerlingen ook voor de buitensport niet meer helemaal naar de sportvelden bij de watertoren te fietsen; daar komt nu ruimte voor vrij op eigen terrein.

En dan het nieuwe lesgebouw. Doelmatig en sober wordt het niet, zoals de gemeente wenste. Dat is een van de redenen dat het Dongemond behalve de inrichtingskosten ook meebetaalt aan de nieuwbouw: zo’n 1,5 miljoen euro op de totale bouwkosten van 4,7 miljoen. Steenbakkers: ,,We wilden een gebouw met een uitstraling, dat voldoet om onderwijs te geven in de toekomst. En het moet ‘gelift’ worden; het wordt net zo hoog als de sporthal.”

Ook de collegezaal betaalt het Dongemond zelf. In de ogen van de gemeente overbodige luxe. Maar de Dongemond-mannen weten beter: ,,Een beetje moderne school beschikt over zo’n auditorium. Zo bereid je de leerlingen voor op het vervolgonderwijs,HBO of universiteit. Een groepsgewijze instructie, in plaats van drie groepen achter elkaar.”

Biologie
Daarna waaieren de leerlingen uit over de over de ruimtes die aan een vakgebied verbonden zijn. Lokalen zijn verleden tijd. Er komen ‘leerpleinen’, zoals ook al op de vestiging in Made. Steenbakkers: ,,Straks weet elke leerling: als je biologie hebt, dan moet je in die hoek zijn”. Of het nou om een vmbo-leerling gaat of een van havo/VWO. ,,We zoeken de verbinding”, zegt hij een paar keer.

Impressie van collegezaal/auditorium
Impressie van collegezaal/auditorium © Marquart Architecten

Zoals ook het uiterlijk van het nieuwe lesgebouw de school ‘verbindt’. Het krijgt dezelfde steen en kleurgebruik als de andere twee gebouwen. In plaats van een schoolplein ontstaat straks een binnenplein dat door de drie gebouwen wordt omsloten. Leerlingen van het Technasium hebben al de opdracht gekregen om er een ‘groen’ ontwerp voor te maken.

Verantwoordelijk voor het voorlopig ontwerp van het brugklasgebouw is lokale architect Marquart. ,,Van eigen bodem dus”, zegt een trotse Steenbakkers. En al mocht de bouw niet onderhands worden aanbesteed, uiteindelijk is de opdracht gegund aan Breda Bouw. ,,Uit de regio dus”, constateert Steenbakkers opnieuw. En ook met installatietechniek Brink- Kin is een lokale partner gevonden voor warmte en elektro.

Wat betreft die aanbestedingen, het Dongemond is er klaar mee. Van den Kieboom: ,,Zelfs de gunning voor het bureau dat voor ons de aanbesteding zou regelen, moesten we aanbesteden. Daar zijn we nu van af”.

Martin van den Kieboom (links)  en Geert Steenbakkers op de plek van de nieuwbouw. Op de achtergrond de containers die gesloopt gaan worden
Martin van den Kieboom (links) en Geert Steenbakkers op de plek van de nieuwbouw. Op de achtergrond de containers die gesloopt gaan worden © Marja Klein Obbink

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 05-12-19