Dongemondcollege in Raamsdonksveer: school met sterrenstatus

De landelijke sterrenkijkavond trok zaterdag ruim honderd belangstellenden naar het Dongemondcollege in Raamsdonksveer. Door het slechte weer kon er niet met telescopen worden gewerkt, maar er viel toch genoeg te zien en te beleven.

sterrenkunde-dongemond

Zo was er het mobiele planetarium van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) van de Universiteit van Amsterdam. In de koepel, met plaats voor zo’n dertig personen, waande je je een ruimtereiziger langs planeten en zonnestelsels.

Weer of geen weer
Docent wis- en sterrenkunde van het Dongemond, Jaap Vreeling, is ook aan het NOVA verbonden. “Op een heldere avond komen er dik 250 man en staan ze in rijen voor de telescopen”, zegt hij. “Weer of geen weer, de belangstelling is altijd groot. De aandacht voor sterrenkunde neemt toe, vooral bij kinderen.

Het Dongemond is de enige school in Nederland met een eigen digitaal planetarium. Leerlingen van nu zijn visueel ingesteld. Door het planetarium zien ze wat wij vroeger in theorie kregen uitgelegd. Daardoor beklijft de kennis veel beter.

Het Dongemond houdt twee keer per jaar een sterrenkijkavond. De volgende is voor oktober gepland. De hoop is op een heldere avond, om met de telescopen de ruimte af te speuren. Ook bij speciale gebeurtenissen, zoals verduisteringen, kunnen liefhebbers op het Dongemond terecht.

Bron: BNdeStem.nl