Economie kwakkelt stabiel

De Nederlandse economie krimpt met 0,4 procent in januari, maar groeit vooralsnog met 0,5 procent in februari vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Dat voorspelt de Stand van Nederland, Z24’s barometer voor de conjunctuur.

De jongste uitkomsten geven aan dat de economie nog steeds kwakkelt. Het beeld voor januari is wel opvallend verslechterd. De raming van 0,4 groei is bijgesteld naar een krimp van 0,4 procent. Dat komt doordat nieuwe cijfers weinig goeds beloven.

Zo is het aantal vacatures in december met 7 procent gedaald, zo signaleert Monsterboard. De Amsterdamse AEX-index van belangrijke beursbedrijven verloor bovendien 15 procent afgelopen jaar. Ook neemt de inflatie af – ook een signaal dat de economie zich niet voorspoedig ontwikkelt. Zo stijgt de olieprijs minder hard, net zoals beltarieven. De prijzen voor hotels en huisjes dalen zelfs in absolute zin. De stijging van het stroomverbruik, ook een indicator voor economisch activiteit, is nagenoeg tot stilstand gekomen, zo zegt netwerkbeheerder Tennet. In december bedroeg de toename nog maar 0,26 procent.

Toch voorspelt De Stand van Nederland nog groei voor februari. Er zijn namelijk wel enkele lichtpuntjes: de autoverkopen blijven zich voorspoedig ontwikkelen, meldt de branche-organisatie Bovag. Ze stegen met 40 procent in december en de branche is optimistisch over de eerste helft van 2012. Kanttekening is wel dat die vraag naar auto’s eerder lijkt ingegeven door fiscale maatregelen – na 1 juli zijn nieuwe rijders van een auto van de zaak slechter af. Consumenten zijn bovendien minder negatief over de economie, zo blijkt uit zojuist gepubliceerde cijfers van ING, al blijven ze wel somber.

Zie z24.nl voor het volledige artikel.