Economische groei Brabant groter

De Randstad legt het qua economische groei af ten opzichte van Brabant en het oosten van het land. Dat blijkt uit het onderzoek Toplocaties 2011, uitgevoerd door Bureau Louter. Den Bosch krijgt voor zijn economische prestaties het hoogste cijfer (7,92), gevolgd door Zwolle (7,91) en Houten (7,82). Eindhoven, Breda, Barendrecht, Roermond, Haarlemmermeer, Gorinchem en Son en Breugel completeren de top tien.

De onderzoekers keken onder meer naar het aantal arbeidsplaatsen, de groei daarvan, het opleidingsniveau van de bevolking, de voorraad van bedrijven terreinen en de kantoorruimte. Van de vier grootste steden heeft Utrecht het hoogste cijfer gehaald. Den Haag staat slechts op de 118e plaats. De provincies Noord-Brabant en Gelderland hebben negen gemeenten in de top 50 staan, terwijl Noord-Holland vier vermeldingen heeft, Zuid-Holland zeven keer en Utrecht zes keer.

Tot tien jaar geleden groeide de economie langs de A2 van Amsterdam naar Maastricht. Die tijden zijn voorbij. De economie is momenteel het gezondst in de zeshoek tussen Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle, Meppel en Heerenveen