‘Eerst de wereld, dan Den Berg’

Amuse – Wekelijkse column door Jan de Jong in BNdeStem

In Geertruidenberg is de discussie over de koopzondag weer opgelaaid. Terwijl in de rest van de wereld niemand meer opkijkt van boodschappen op zondag, moesten ze het er daar op het gemeentehuis nog eens ernstig over hebben. Den Berg begint zo steeds meer op dat dorp van Asterix te lijken. (Heel Europa doet mee met de 21e eeuw. Heel Europa? Nee, één dorpje houdt dapper stand in de strijd tegen de mondiale economie!)

De rollen zijn bekend:

  • Het CDA is tegen omdat de zondag van de pastoor is.
  • En de socialisten zijn tegen omdat de zondag er voor het uitgebuite proletariaat is.
  • De VVD wil daarentegen het liefst ook ‘s-nachts om half drie nog een onsje leverworst kunnen kopen. Of een paar sokken. Van die dingen waar een gemiddelde liberaal midden in de nacht erg om verlegen kan zitten.

Maar waarom de winkels ‘s-zondags pas om 12 uur open mogen, is ook een raadsel. Bij ons in het dorp bakt de supermarkt iedere zondag lekkere verse broodjes. Maar ik kan die wel pas drie uur na mijn ontbijt gaan halen. Ach, zo is er altijd wel wat.

Iets ander waar ze in Geertruidenberg niet zo goed in zijn, zijn de regels van de democratie.Vooral de SP schijnt te denken dat die alleen maar over ‘meeste stemmen gelden’ gaan.

De socialisten snappen niet hoe het college voor winkelen op zondag kan zijn, terwijl uit een enquête bleek dat maar 30 procent van de bevolking dat wil. En dat is minder dan de helft, heeft de partij laten narekenen.

Maar daar gaat het toch juist om in een democratie? Dat ook een minderheid aan zijn trekken komt? En trouwens, wat is een minderheid? Als straks 30 procent van het volk eropuit trekt om ‘s-zondags te gaan shoppen, krijgt de middenstand het nog zwaar. Da’s veel te veel voor één dag. Binnenkort dus toch maar weer een nieuw bordje in de buurtsuper met daarop de tekst: ‘Onder de achttien geen alcohol en christen-democraten en socialisten geen brood op zondag’.