Eerst focus op behoud op- en afrit 34

Het behoud van op- en afrit 34 bij Raamsdonksveer. Dat stelde wethouder Kevin van Oort donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Files bij knooppunt Hooipolder. © Ron Magielse / het fotoburo

Belangrijkste reden is de tijdsdruk: de minister geeft waarschijnlijk eind 2018 een definitieve klap op het plan om de A27 te verbreden. De uitvoering daarvan volgt pas over enkele jaren. Ook komt er een verbindingsboog van de A59 naar de A27. Juist door de komst van die verbindingsboog vervalt afrit 34 bij de watertoren bij Raamsdonksveer, zo staat in de huidige plannen van Rijkswaterstaat. De gemeenteraad pleit al jaren voor het behoud van op- en afrit 34, vooral omdat daardoor minder sluipverkeer door de Langstraat-dorpen Raamsdonk en Waspik zou rijden.

‘5 procent kans’
Bewoners uit Raamsdonk en Raamsdonksveer zijn daarom zelf met varianten gekomen om toch voor het behoud van afrit 34 te gaan. Zij kwamen gisteravond met een extra suggestie: een op- en afrit bij de A59 die naar de rotonde bij de Kloosterhoeve gaat. De gemeente wil al deze mogelijkheden laten onderzoeken. Al geeft Van Oort aan dat de kans klein is dat deze opties uiteindelijk in de plannen van Rijkswaterstaat komen. Hij sprak van ‘5 procent’. “De variant boog omhoog acht ik onhaalbaar. Ook is de kans klein op het behoud van de op- en afritten bij het knooppunt.” Desondanks wil Van Oort voor de kleine kans gaan. “Al is het om aan onze inwoners te laten zien dat we er alles aan hebben gedaan.”

Dilemma
Het totaal aan onderzoeken kost ruim 100.000 euro. Albert Smit (Keerpunt’74) had zo zijn twijfels: “We geven 100.000 euro uit aan iets waarbij de kans 5 procent is om het te bereiken. Daar zit ons dilemma.” Hij opperde om prioriteit te geven aan andere zaken, zoals verkeersbelemmerende maatregelen tegen het sluipverkeer in Raamsdonk. “Zouden we dat lokale belang niet meer naar voren moeten halen?” “Het behoud van de op- en afritten bij de watertoren is het lokale belang”, wierp Berrie Broeders (CDA) tegen.

Van Oort gaf aan pas later dit jaar de verkeersbelemmerende maatregelen in Raamsdonk te willen onderzoeken. Eind deze maand neemt de gemeenteraad een besluit.

Bron: BN De Stem