Eerste match via vacaturebank VOG

Een paar maanden geleden vond de eerste plaatsing via de vacaturebank van de VOG plaats. Voor Edwin Dalmaijer een goede ervaring. Hij was schilder van beroep en vaak werkonzeker. Via de vacaturebank heeft hij nu een baan bij Van Hardeveld Vloeren in Raamsdonksveer.

 

Gemeente Geertruidenberg

Edwin zat in de winter vaak zonder werk en moest zien te overleven van een uitkering. Toen het schilderseizoen weer begon kon hij via een uitzendbureau aan de slag, maar na een maand stond hij alweer op straat. Met behulp van een participatiecoach van de gemeente Geertruidenberg is gekeken welke kwaliteiten en kenmerken van toepassing zijn op Edwin. Daarvan werd een profiel opgesteld voor in de vacaturebank. Dit profiel was dus niet alleen gericht op zijn werkervaring maar ook op zijn kwaliteiten.

Van Harderveld Vloeren was al langer op zoek naar een goede medewerker en hadden inmiddels een uitzendbureau ingeschakeld. Helaas leverde dit geen geschikte kandidaat op. Toen kregen zij een mail van de VOG, dat zij een vacaturebank hebben met anonieme profielen van werkzoekenden. “Je vraagt je af wat voor mensen je dan op gesprek krijgt. Baat het niet dan schaadt het niet”, vertelt Monique Meijers, P&O adviseur bij Van Hardeveld Vloeren. Binnen een week werden er drie personen voorgesteld, waarvan zij er twee spraken met de voorkeur voor Edwin. “Dit werkt anders dan wanneer je 100 brieven in je mailbox ontvangt, het is veel effectiever”, geeft Monique Meijers aan.

image2

In november 2015 ontstond het idee om een vacaturebank te ontwikkelen om lokale werkzoekenden en vacatures van lokale bedrijven bij elkaar te brengen. “Met zo’n groot aanbod aan werkgevers in je gemeente zouden we toch voor veel werkzoekenden een passende functie moeten kunnen vinden”, stelt wethouder Bert van de Kieboom. De VOG beschikte over een database aan bedrijven in de gemeente Geertruidenberg. De gemeente kent de werkzoekenden die een uitkering ontvangen. Een win-winsituatie. Met de vacaturebank wordt het lokale aanbod aan werk en de vraag naar werk samengebracht. Via de database kunnen werkzoekenden zich presenteren aan lokale bedrijven, maar ook bedrijven kunnen via de vacaturebank hun vacatures plaatsen.

Het is de taak aan de participatiecoaches om goed aan te sluiten bij de vraag van bedrijven en te bemiddelen. “Het is belangrijk dat er aandacht is voor inwoners die in de bijstand zitten. Dat ze terecht kunnen bij een participatiecoach die ze in de ogen kunnen kijken”, geeft Wethouder De Jongh aan. Daarom opende de VOG samen met de gemeente Geertruidenberg in maart 2016 een vacaturebank.

“De VOG vindt het haar maatschappelijke taak om zich ook in te zetten om werkzoekenden te matchen met lokale werkgevers. We hopen dan ook dat veel ondernemers het voorbeeld van Van Hardeveld Vloeren volgt en als ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer contact opnemen met de participatiecoach van de gemeente Geertruidenberg “ vertelt Marco Verbrugge, vicevoorzitter VOG. Momenteel staan er een aantal profielen van werkzoekenden in de vacaturebank variërend voor de branche administratie tot schoonmaak. De vacaturebank is te vinden via www.vogweb.nl.

Bron: Gemeente Geertruidenberg