Eigenaar dierenwinkel Casa in Raamsdonksveer in ongelijk gesteld

Eerste levensbehoeften voor dieren is wat anders dan voor mensen, zo blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State in een slepend conflict tussen twee Raamsdonkse dierenwinkelondernemers.

Raad-van-State

De Raad van State stelt evenwel vast dat het in het conflict tussen dierenwinkelondernemer Marianne Huis en concurrent Marja van Vught in principe om een economische concurrentiestrijd gaat waarover de bestuursrechter in principe niet mag oordelen. Alleen als door gemeentelijk beleid bijna alle supermarkten failliet gaan, dan kan en moet de bestuursrechter ingrijpen. Maar dat geldt alleen voor winkels voor eerste levensbehoeften voor mensen en niet voor dierenwinkels.

Om die reden stelde de Raad dierenwinkelondernemer Marianne Huis alsnog in het ongelijk. Zij was tegen het besluit van de gemeente Geertruidenberg om in 2011 de hengelsport en dierenspeciaalzaak Fauna van Marja van Vught van Geertruidenberg naar bedrijventerrein Dombosch te verplaatsen. Volgens Huis moest zij door de oneerlijke concurrentie de deuren van haar dierenwinkel Casa in het centrum sluiten.

Hoewel Huis gelijk had dat het bestemmingsplan van Dombosch detailhandel niet toeliet en de vestiging van Fauna resulteerde in oneerlijke concurrentie, heeft ze weinig aan haar ‘gelijk’. Immers, de gemeente Geertruidenberg had lopende de procedure het detailhandelsbeleid aangepast, zodat zij Fauna-uitbaatster Marja van Vught alsnog een dierenwinkelvergunning voor Dombosch kon verlenen.

Bron: BNdeStem.nl