Eindelijk een wet die geld voor de ondernemer oplevert

Help jouw onderneming te besparen met deze tips.

Isolatie, ledverlichting en zonnepanelen. Dit zijn drie maatregelen waarmee ondernemers energie kunnen besparen. Dat scheelt in de kosten en is goed voor het milieu. Maar wist je dat je als ondernemer ook verplicht bent dit soort maatregelen te nemen? Gelukkig hoeft dat niet heel ingewikkeld te zijn. Essent heeft alle benodigde kennis in huis en helpt je graag om aan alle eisen te voldoen.

Waar liggen jouw energiebesparende kansen?

Klik hier

In het Klimaatakkoord van Parijs zijn een aantal harde milieuafspraken vastgelegd. Tweehonderd landen ondertekenden dat akkoord. Ze spraken onder meer af dat de aarde niet meer dan twee graden Celsius op mag warmen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het streven is zelfs om het onder de 1,5 graden Celsius te houden. Daarnaast heeft Nederland een aantal eigen doelstellingen, die in 2013 zijn vastgelegd in het Energieakkoord. Daarin staat dat de CO2-uitstoot vóór 2020 met 25% omlaag moet en dat er gemiddeld 1,5% per jaar bespaard moet worden op het primaire energiegebruik. Ook moet het percentage hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld windenergie, 14% van het totaal bedragen.

Investeren levert op
Deze doelen worden niet gehaald als ondernemers het af laten weten. Midden- en grootverbruikers van energie zijn zelfs verplicht hun duit in het zakje te doen. Wie dat nalaat loopt kans op een boete. Maar wie de investering maakt, zal zien wat het oplevert. De wet bepaalt dat alle bedrijven met een minimaal verbruik van 50.000kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, verplicht zijn energiebesparende maatregelen te nemen. Deze moeten binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. De overheid heeft een lijst opgesteld met maatregelen per branche. Bij elke maatregel staat beschreven wat de terugverdientijd is.

Wat kun jij doen? 3 maatregelen
Ben jij ondernemer en valt je bedrijf onder dit besluit? Of ben je ondernemer en wil je graag energiebesparende maatregelen nemen? Lees dan even mee. Essent heeft drie manieren voor je op een rij gezet waarmee je het milieu spaart en zelf flink kunt besparen op de kostenpost energie.

1. Isoleren
Verwarming is de grootste energiekostenpost voor bedrijven. 45% van de maandelijkse energiekosten maak je om je pand warm te houden. Door het pand goed te isoleren blijft warmte binnen en houd je de kou buiten. Daardoor wordt niet langer voor niks gestookt en kom je tot zo’n 30% lagere stookkosten. Een mooi gevolg is dat je CO2-uitstoot daardoor daalt. CO2 is één van de belangrijkste aanjagers van global warming. Een kubieke meter isolatie vermindert de CO2-uitstoot in 75 jaar met 60.000 kilo.

2. Ledverlichting
Wist je dat je je verlichtingskosten met minimaal de helft kunt verlagen? Bedrijven die nog geen energiezuinige verlichting gebruiken, doen zichzelf en het milieu tekort. Led is de meest efficiënte manier van verlichten. Veel zuiniger dan gloei- en halogeenlampen, en zelfs dan spaarlampen en tl. Ook hier geldt dat je niet alleen kosten bespaart, maar ook de CO2-uitstoot vermindert. Bovendien bevat ledverlichting minder schadelijke stoffen en gaat 25 keer langer mee. Dat betekent minder grondstoffen en minder afval.

3. Zonnepanelen
Zonne-energie die wordt opgevangen is een duurzame vorm van elektriciteit. Daar bespaar je als ondernemer geld mee. Daarbij draagt de zichtbaarheid van de panelen bij aan het duurzame imago van je onderneming. Het is afhankelijk van je bedrijfssituatie wat de investeringskosten uiteindelijk opleveren, maar dat je zult besparen is zeker.

Lees hier verder.

Bron: MKB Servicedesk